IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли сделка за бюджета на ЕС до 2020 г.?

Лидерите на държавите-членки се събират на двудневна среща

10:20 | 27.06.13 г.
Ще има ли сделка за бюджета на ЕС до 2020 г.?

Ръководителите на 27-те страни от Европейския съюз (ЕС) се събират на двудневна среща в опит да постигнат окончателно споразумение с Европейския парламент за дългосрочната бюджетна рамка, предаде Ройтерс.

Последният кръг от преговори на 19-ти юни завърши с временно споразумение за завършване на бюджетния план за 2014-2020 г., договорен от лидерите през февруари.

Появиха се съмнения дали временното споразумение ще получи подкрепата на целия Европарламент, от която се нуждае. Вотът ще се проведе по време на пленарната сесия между първи и четвърти юли.

През последните седмици преговорите за дългосрочния бюджет се концентрираха по-малко върху цифрите и повече върху гъвкавостта, от която финансовата рамка се нуждае, за да се адаптира към променящата се икономическа реалност. Идеята е средствата да могат бързо да се пренасочват там, където са най-необходими и така да се стимулират растежът и инвестирането.

В замяна на съгласието си евродепутатите искат повече гъвкавост за преразпределение на непохарчените еврофондове и възможността да се ревизират разходите, ако европейската икономика се засили, съобщи Bualgaria on Air.

Правителствата направиха някои отстъпки, като се договориха ограничена сума от неизразходваните фондове да бъде прехвърляна от една година за следващата и подкрепиха ревизия на бюджета до 2016 г. Не е ясно дали правителствата са готови на още отстъпки, особено по чувствителния въпрос за нови източници на приходи за финансиране на евробюджета, включително за евентуални данъци.

По време на срещата днес и утре се очаква и Сърбия и Косово да се приближат с още една стъпка към Европейския съюз. Белград вероятно ще получи дата за започване на преговорите за присъединяване, а Прищина ще пристъпи към подписване на споразумение за асоцииране и стабилизиране. Постигната е договорка първата среща ЕС-Сърбия да се проведе през януари 2014-та.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още