IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френското правителство продава 10% от Aéroports de Paris

Правителството се бори да укрепи финансовото си положение на фона на нарастващия бюджетен дефицит

13:58 | 01.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Френското правителство продава 10% от Aéroports de Paris

Френските управляващи решиха да продадат близо 10 на сто от парижкия летищен оператор Aéroports de Paris (ADP) на две компании, след като правителството се бори да укрепи финансовото си положение на фона на нарастващия бюджетен дефицит.

Правителството на президента Франсоа Оланд и суверенният инвестиционен фонд FSI очакват постъпления от близо 738 млн. евро. 4,8-процентов дял от летищния оператор ще бъде продаден на Predica – подразделение на Crédit Agricole Assurances, докато 4,7 на сто ще бъдат предоставени на строителната компания Vinci , се казва в изявление на сайта на министерството на финансите. Продажбата все пак ще остави френската държавата като мажоритарен собственик с дял от 50,6% от общия брой акции, съобщава Bloomberg.

Дефицитът в държавния бюджет на Франция през тази година може да достигне 4% от брутния вътрешен продукт, а не прогнозираните 3,7%, според доклад на националния одиторски орган. Рискът от по-високия от очакваното дефицит се дължи на възможността за спад в общите постъпления.

По-рано тази година френските управляващи продадоха 3,1% от акциите на авиационния производител Safran SA за 449 млн. евро и намалиха участието си в Defence & Space Co. до 12% от 15 на сто.

Обявеното днес споразумение задължава Predica и Vinci да запазят акциите си в ADP най-малко една година и да не увеличават дялове си в оператора над 8% през следващите поне 5 години.

Ценните книжа на ADP се търгуват на борсата в Париж за 73,98 евро, или дневно понижение от 0,98%, към 13:30 българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още