IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски акционери влизат в борда на директорите на Bank of Cyprus?

Съставът на новите акционери зависи от окончателния размер, с който ще се обложат големите депозити в банката

17:13 | 23.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Руски акционери влизат в борда на директорите на Bank of Cyprus?

Правителството и централната банка на Кипър работят по важните решения за реорганизация на Bank of Cyprus (BoC) по време на консултациите с "Тройката" кредитори, без обаче в преговорите да участват реални акционери. Това заяви за ИТАР-ТАСС кипърският адвокат Янис Тома.

BoC е под външно управление на централната банка, след като през март Еврогрупата одобри помощ за страната от Европейския съюз и Международния валутен фонд в замяна на мъчително преструктуриране на банката и еднократно облагане на депозитите на стойност над 100 000 евро.

"С договорения с кредиторите краен срок за изтеглянето на външния контрол от банката ще завърши и окончателния план за реорганизация. Той трябва да бъде представен до 30-ти септември", каза адвокатът.

"Най-важният въпрос за окончателния размер на облагането на депозитите, от които ще зависи размерът и съставът на новите акционери на BoC, трябва да бъде решен до средата на август", допълни още Тома.

Представител на кипърското финансово министерство потвърди тези условия и отбеляза, че датата за избор на борд на директорите на банката може да бъде обявена само след като стане напълно ясно кои ще бъдат новите акционери.

"Сред тях ще има много руснаци, които са притежатели на големи депозити", отбелязва служителят, който е пожелал да остане анонимен. "За нас това не е проблем. Руснаците са добри бизнесмени, а тук става дума за частния сектор", допълва още той.

Междувременно Архиепископ Хризостом II, главата на кипърската православна църква, определи решението като "ужасяващо". По думите му съществуват ясни сигнали, че разделянето на Bank of Cyprus на две ще се забави.

Православната църква – най-крупният притежател на имоти в страната, обяви през март, че ще предостави църковни активи, които да помогнат за излизане на страната от финансовата криза. Религиозната институция обяви готовността си да ипотекира активите и да инвестира в правителствени облигации.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още