IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското разузнаване върви по стъпките на щатските си колеги

BND е предавала на партньорски служби мобилните номера на потенциални терористи

15:53 | 10.08.13 г.
Германското разузнаване върви по стъпките на щатските си колеги

Федералната разузнавателна служба на Германия (Bundesnachrichtendienst - BND) е предавала на чуждестранни разузнавания номерата на мобилните телефони на потенциални терористи, съобщава вестник Suddeutsche Zeitung, цитиран от агенция ИТАР-ТАСС.

Данните са били използвани за откриването на потенциални терористи от ислямски произход в Афганистан, Пакистан и Сомалия, както и за извършването на въздушни удари по тях чрез безпилотни самолети, допълва вестникът.

От BND са потвърдили, че от десетина години съществува подобна практика, но не са разкрили по какъв начин биват локализирани терористите, за да бъдат ликвидирани от въздуха.

Изданието отбелязва, че именно така е бил убит през 2010 г. в Пакистан един германски гражданин, воюващ на страната на ислямистите - САЩ получили от ФРГ личния му телефонен номер и някои номера от списъка с контакти в негови мобилен телефон.

В понеделник предстои поредното заседание на комисията в Бундестагa, която разследва скандала с електронната система за проследяване на американската Агенция за национална сигурност (NSA) и подозренията, че тя е действала на територията на Германия. Пред депутатите за втори път ще се отчита Роналд Пофала, началник на канцеларията на канцлера Ангела Меркел, съобщава още Suddeutsche Zeitung.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още