IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Машината за подслушване САЩ

Американската агенция за национална сигурност е шпионирана комуникационните данни на милиони европейци

20:12 | 30.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пред сградата на NSA всеки ден протестират активисти за свободата на словото. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пред сградата на NSA всеки ден протестират активисти за свободата на словото. Снимка: Ройтерс

Мониторингът на Германия и Европа от страна на американската Агенция за национална сигурност NSA е очевидно много по-широк, отколкото се смяташе досега. Тайните документи на НСА разкриват според информация на списание Der Spiegel, че агецията систематично е контролирала голяма част от телефонните и интернет връзките и е съхранявала данни. Месечно във Федерална република са били наблюдавани около половин милиард съобщителни връзки - телефонни обаждания, имейли, текстови съобщения или разговори. Наличните документи потвърждават, „че американското разузнаване с одобрението на Белия дом целенасочено е следяло и членове на федералното правителство, вероятно дори и канцлера", пише Der Spiegel, като се позовава на документи на специалните служби, с които разполага бившият им консултант Едуард Сноудън. Официално изявление на американското правителство за момента няма.

След разкритията на германското списание Европейският съюз отправи запитване към американските власти за твърденията за шпиониране на европейски институции. 

Председателят на Европейския парламент поиска пълно изясняване от страна на Вашингтон на медийните съобщения, че европейските служби в САЩ са били подслушвани. Ако това се окаже истина, ще нанесе сериозен удар по отношенията между Брюксел и Вашингтон, коментира Мартин Шулц.

Статията на Spiegel цитира секретен документ от 2010-а година, съгласно който Агенцията за национална сигурност е поставила подслушвателни устройства в дипломатическата мисия на ЕС във Вашингтон. Списанието отбелязва, че в документа с гриф "строго секретно" и с дата септември 2010 г., с който списанието се е запознало, подробно е описана цялата процедура на електронно следене на представители на дипломатически структури на евросъюза. Също така бил осигурен достъп до компютърната мрежа, което е дало на агенцията възможност да следи електронните писма и вътрешните документи. Делегацията на ЕС в ООН също е била обект на подобно подслушване, както и централата на съюза в Брюксел, отбелязва изданието. В документа Европейският съюз се описва като „мишена“ за шпионаж.. Не е известно до каква информация са се добрали американските шпиони, но подробности около европейските позиции по въпроси от търговията и отбраната със сигурност биха били от полза при преговорите между Вашингтон и Брюксел, коментират световните медии.

Информацията предизвика бурни реакции в Германия. Според материала в страната има един от най-големите потоци с информация в света. Статистиката, която е на разположение на германското издание, показва, че в нормални дни в Германия са се следели до 20 милиона телефонни връзки и около десет милиона интернет данни. В навечерието на Коледа 2012 г. обаче американците са проверили и съхранили около 13 милиона телефонни връзки и двойно по-малко данни от интернет връзки. На пиковите дни, като на 7-и януари 2013 г., агенцията е шпионирала около 60 милиона телефонни връзки. За сравнение: във Франция американците са отчетели за същия период средно дневно по два милиона връзка за данни. Така излиза, че електронният шпионаж в Германия е сравним по мащаби с шпионирането на страни като Ирак, Китай или Саудитска Арабия.

От поверителната класификация става ясно, че NSA счита Федералната република за партньор, но и като мишена. Германия е сред "третокласните партньори." Изрично изключено от шпионски атаки са само Канада, Австралия, Великобритания и Нова Зеландия, които влизат във „втора категория“. 

Междувременно германският министър на правосъдието Забине Лойтхойcер-Шнаренбергер заяви, че твърденията за подслушване на представителствата на Европейския съюз от американското разузнаване й напомнят на "методите, използвани от враговете по време на студената война", предаде Ройтерс.

По думите на Лойтхойcер-Шнаренбергер е "непонятно, че нашите приятели в САЩ виждат европейците като врагове". Правосъдният министър призова за "незабавен и изчерпателен" отговор от правителството на САЩ във връзка с публикацията, че агенцията подслушва разговорите на чиновници в ЕС и месечно следи до 500 милиона телефонни и интернет съобщения на жители на Германия.

Подобна гледна точка изрази и изпълнителният секретар на парламентарната група Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в Бундестага Томас Оперман. "Държавата няма право да предприема всичко, което може да бъде осъществено от техническа гледна точка. Но изглежда, че именно с това са се занимавали САЩ без значение дали става дума за враг или за приятел", заяви той. Според евродепутата от християн-демократическата партия Маркус Фебер САЩ действат с „методи на ЩАЗИ“.

Междувременно източникът на информацията – Едуард Сноудън, все още се намира в транзитната зона на летището в Москва, която не може да напусне, защото американският му паспорт е анулиран. Американските власти го обвиниха в кражба на държавна собственост и незаконно разпространение на класифицирана информация. Вчера американският вицепрезидент Джо Байдън и президентът на Еквадор Рафаел Кореа проведоха телефонен разговор, по време на който Байдън е отправил молба страната да не удовлетворява молбата на Сноудън за убежище. Кито вече съобщи, че ще разгледа подобна молба, само когато Сноудън стъпи в латиноамериканската страна.

"Ние не сме провокирали тази ситуация. Сноудън е комуникирал с Джулиан Асандж, той го е посъветвал да потърси убежище в Еквадор. За да бъде разгледана молбата му за убежище, той трябва да се намира на еквадорска територия", заяви Рафаел Кореа, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Всичко за скандала с подслушванията четете в Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още