IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ повдигат завесата на подслушванията

Програмата за подслушване и следене в Интернет, която Сноудън разкри, е оторизирана със заповед от 2007 г.

22:36 | 31.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ повдигат завесата на подслушванията

Директорът на Националното разузнаване на САЩ направи обществено достояние три разсекретени документа, които оторизират събирането на информация чрез подслушване на телефони.

Единият е заповед на Съда за надзор на външното разузнаване от 2007 година. Тя стартира програмата за подслушване и следене в Интернет, която бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън изнесе в медиите, преди да избяга от Съединените щати. 

Други два документа са доклади от 2009 и 2011 година за програмата за събиране на данни за телефонни комуникации, съгласно така наречения Патриотичен закон.

Публикуването на материалите съвпада с насроченото изслушване на висши ръководители на прокуратурата и разузнаването пред правната комисия на Сената. Това цели да успокои нарастващото недоволство в Конгреса срещу мащабите операциите на правителството по събиране на разузнавателна информация.

(БНТ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още