IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вивиан Рединг: ЕС обмисля ревизия на споразумението със САЩ за обмен на данни

Еврокомисарят се обяви дори за анулиране на споразумението Safe Harbor заради "вратичка" в него за предаване на данни в противоречие със стандартите на ЕС

21:53 | 19.07.13 г.
<p>
	Европейският комисар по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Европейският комисар по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз обмисля въвеждането на промени в споразумението със САЩ Safe Harbor (Сигурен пристан) за обмен на данни заради съмненията, възникнали след скорошния шпионски скандал, заяви европейският комисар по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг след неофициална среща на министрите на правосъдието от общността в литовската столица Вилнюс, предаде DPA, цитирана от БТА.

"Добиваме впечатлението, че споразумението Safe Harbor може би все пак не е толкова сигурно", каза тя и добави, че в него има "вратичка" за предаване на данни в противоречие със стандартите на ЕС. "Такова предаване може да означава лични данни на граждани от ЕС, които се предоставят на САЩ без одобрението на съдилищата", заяви Рединг.

Още преди министерското съвещание Вивиан Рединг се изказа за "ревизиране" и даже евентуалното анулиране на действащото вече над 10 години споразумение със САЩ за предоставяне на данни за европейски граждани. Тя каза, че Европейската комисия от няколко месеца обмисля промяна в клаузите на споразумението, но сега "се вглежда много отблизо в него" заради последните събития.

Гражданите на ЕС бяха възмутени от разкритията на беглеца Едуард Сноудън, че американското разузнаване е разполагало с пряк достъп до сървърите на водещи компании като Facebook и Google с възможност да изтеглят електронни писма, гласови съобщения, видеоклипове, снимки и други елементи на комуникацията, припомня DPA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още