IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лошите кредити в Испания удариха нов рекорд през юни

Нарастването на просрочените кредити понижи приходите на испанските банки през първата половина на 2013 г.

14:30 | 19.08.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Лошите кредити в Испания удариха нов рекорд през юни

Лошите кредити на испанските банки като дял от общия брой заеми са нараснали до нов връх от 11,6% през юни, показаха публикуваните в понеделник данни на централната банка на страната. Информацията затвърди тенденцията, че все повече домакинства и малки компании, особено тези от сектора на недвижимите имоти, продължават да водят тежка битка с дълговете си, предава Ройтерс.

Общият коефициент на задлъжнялост на банковите институции в страната нарасна с 0,4 процентни пункта спрямо отчетените през май 11,2 на сто през май. Покачването дойде, въпреки че в края на миналата година всички токсични активи бяха в прехвърлени в т.нар. „лоша“ банка на Испания.

Печалбите на испанските кредитори претърпяха крах през миналата година с оглед на строгите правителствени разпоредби за кредитирането на частни имоти и компании. Мерките на управляващите бяха продиктувани от срива на имотния сектор, който засегна страната през 2008 г.

Нарастването на просрочените кредити понижи приходите на испанските банки през първата половина на 2013 г. Банковите институции, които не успяха сами да се справят с кризата, бяха спасени с европейски средства. Повечето блокирани кредити пък бяха прехвърлени в „лошата“ банка.

Някои топ кредитори, включително стабилната BBVA, обявиха, че токсичните имотни дългове може да продължат да се покачват и през първото тримесечие на 2014 г.

Много икономисти вярват, че Испания може да се върне към растеж по-късно тази година. По думите им страната ще излезе от дълбоката рецесия въпреки наличието на изключително висока безработица. По последни данни през май безработицата в страната е достигнала 26,26%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
SS-23
преди 10 години
Лошите кредити в Испания удариха нов рекорд през юни........................................Развръзката у нас тепърва предстои! Моята прогноза е, че Пощенска банка ще бъде първата плочка от доминото....тя беше "най-хард" през 2007-2008 г, особено в областта на "швейцарската афера"....и тепърва ще ядат калая на собствената си алчност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Защото нашите 23% в цифри са сигурно няколко милиарда, а 11% за страна с мащабите на бизнес кредитиране като Испания са сигурно няколкостотин милиарда. Та затова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
kefal
преди 10 години
Испанците имат още много хляб да ядат докато стигнат нивото ни от 25% лоши кредити. Те за 11% тръгнали да се тревожат, а ние сме смели и хич не се тревожим, щото сме остров на стабилитета, кеф ти 11%, кеф ти 25%, кво са за нас ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
Za6to tasi novina e obespokoitelna sa Ispaniqa na6ite koito sa okolo 23 % ne bili problem?------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ "Покачването дойде, въпреки че в края на миналата година всички токсични активи бяха в прехвърлени в т.нар. лоша банка на Испания."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
asde
преди 10 години
Za6to tasi novina e obespokoitelna sa Ispaniq a na6ite koito sa okolo 23 % ne bili problem?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още