IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bundesbank очаква германската икономика да се върне скоро към устойчивия ръст

Частното потребление ще продължи да бъде подкрепяно от ниската безработица и слабата инфлация, прогнозира централната банка

17:08 | 19.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Bundesbank очаква германската икономика да се върне скоро към устойчивия ръст

Икономиката на Германия ще се стабилизира през втората половина на годината, след като през второто тримесечие записа най-силния ръст от година, прогнозира Bundesbank, цитирана от Ройтерс.

„Икономическият растеж в Германия и в еврозоната ще се възползва от рекордно ниските лихви на Европейската централна банка (ЕЦБ), която обеща да ги запази за по-дълъг период от време“, коментират от германската централна банка, но допълват, че „този ангажимент не е безусловен“.

„През втората половина на годината растежът в Германия вероятно ще се върне към силни и устойчиви нива“, посочват от институцията в месечния й доклад.

Експортно ориентираната германска икономика разчита на вътрешното търсене за насърчаване на растежа. Тази година изглежда, че износът ще бъде по-скоро бреме за икономиката заради слабото търсене от еврозоната, посочват от Bundesbank.

От централната банка обаче отбелязват, че вътрешните инвестиции едва ли ще ускорят растежа без дългосрочно подобрение при перспективите пред икономическия растеж на съседите на Германия, както и предприемането на мерки за преодоляване на несигурността заради дълговата криза в региона.

Според прогнозата частното потребление ще продължи да бъде подкрепяно от ниската безработица и слабата инфлация, като се очаква през следващите месеци индексът на потребителските цени да се понижи леко.

През юли инфлацията в Германия беше 1,9% - малко по-висока в сравнение с инфлацията в еврозоната, припомня агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още