IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските банки са под заплаха въпреки покачващите се печалби

Финансовите институции на Острова са твърде съсредоточени в борбата си срещу неправдите от миналото и не внимават достатъчно за бъдещи заплахи

17:15 | 19.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британските банки са под заплаха въпреки покачващите се печалби

Всичките пет най-големи британски банки отчетоха печалби за първото полугодие на 2013 г. Въпреки това публикуван в понеделник доклад предупреди, че банките и регулаторите може би са твърде съсредоточени в борбата си срещу неправдите от миналото и не внимават достатъчно за бъдещи заплахи, пише CNBC.

В доклад, фокусиран върху развитието на банковия сектор в Обединеното кралство през първото полугодие на текущата година, консултантската компания KPMG отбелязва забавяне на инициативите за предпазване от друга банкова криза, причинена от фактори, като например нов спад на ликвидността.

Експертите обаче предупредиха, че банките и регулаторите трябва да очакват възможни бъдещи заплахи от големи прекъсвания на плащанията, провали на обмена и клиринга на централните контрагенти, както и кибер атаки.

"Не се наблюдава рязко нарастване на инициативите и реформите с цел предпазване от друга банкова криза, причинена от такива фактори, като проблем с ликвидността или отслабване на капиталите. Следващият системен шок, ако има такъв, може би ще дойде от все още непредвидени събития, като масивно прекъсване на системи или нов тип кибер атаки", коментират от KPMG в доклада.

От консултантската компания подчертаха, че банките в Обединеното кралство са отчели 12-процентово увеличение на онлайн измамите периода между януари и юни. Според изследването мотивацията за хакерски атаки постепенно се измества от чисто финансовото естество на престъпленията към идеи за политически и идеологически натиск.

"Сайтовете на шест големи банкови институции в САЩ пострадаха сериозно през 2012 г. Техните британски колеги обаче са съумели да избегнат подобни масови нападения досега", се казва още в доклада.

Според KPMG друг голям риск за британските банки са мащабните промени на ръководните етажи през последните няколко години. По данни на консултантската компания 75 процента от директорите и 72 на сто от изпълнителни директори са били заменени в периода 2006-2012 г. от петте най-големи британски банки - Barclays, HSBC, Lloyds Banking Group, Royal Bank of Scotland (RBS) и Standard Chartered.

Петте най-големи банки на Острова отчетоха обща печалба от 16,5 млрд. паунда (25,80 млрд долара) през първата половина на 2013 г. Периодът е първият от 2010 г. насам, в който всичките пет финансови институции отчитат печалби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още