IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде са се запътили европейските банки?

Водещите банки на Стария континент тепърва трябва да решават многобройните си проблеми, което забавя икономическото възстановяване в Европа

15:04 | 10.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Накъде са се запътили европейските банки?

Американските банки може и да се "въргалят" в пари, но за европейските им конкуренти все още времената са тежки, пише New York Times.

Тримесечните финансови отчети на три от най-големите банки в Европа показаха, че близо пет години след началото на финансовата криза те продължават да плащат за греховете и крайностите си по време на годините на бума.

И докато шестте най-големи банки в САЩ са спечелили общо 23 млрд. долара през трите месеца до юни, Deutsche Bank, Barclays и UBS не успяха да достигнат дори и ниво от 1 млрд. долара. Последиците се измерват не само в намалените печалби, но също така и в продължаващата необходимост банките да подобряват събираемостта си и да заделят резерви, за да плащат за бъдещи правни разногласия.

Докато банките са насочили поглед към коригиране на собствените си грешни стъпки, фокусът върху тяхното лично възстановяване - вместо върху пълното възобновяване на кредитирането на бизнеса и потребителите - продължава да забавя икономическото подобряване на Европа.

Това контрастира с представянето на големите американски банки, които въпреки собствените си правни и финансови проблеми, бяха принудени от правителството бързо да разрешат нередностите. Това благоприятства темпове на растеж на щатската икономика, което направи разликата между двете страни на Атлантическия океан.

"Американските банки преодоляха проблемите по-рано от европейските си конкуренти", посочва Джеймс Х. Гелерт, изпълнителен директор на Rapid Ratings - независима аналитична компания, базирана в Ню Йорк. По думите му чак сега европейските банки са започнали опитите си да набират капитал и реконструират бизнесите си.

"Многобройните предизвикателства имат не само финансово отражение", отбеляза Гелерт, подчертавайки негативите и върху цялостния мениджмънт.

В края на юли Deutsche Bank – най-голямата европейска инвестиционна банка, отчете 50-процентов спад на печалбата, оставайки доста под очакванията на анализаторите. По-важното обаче е, че от компанията обявиха свиването на финансовите си вложения с 16 на сто, или 250 млрд. евро.

Банката също така добави 630 млн. евро във фонд за покриване на разходите за защита срещу заведени от инвеститори дела по обвинения за нанесещи щети вследствие на ипотечната криза в САЩ.

Британската банка Barclays обяви спад на печалбата преди данъци за второто тримесечие със 17% до 3,6 млрд. паунда. Освен това на банката ще се наложи да задели допълнителни 2 млрд. паунда за обезщетения на инвеститорите, след като стана ясно, че банката неправомерно е продавала застраховки и сложни финансови продукти за хеджиране.

Последна актуализация: 01:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още