IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде са се запътили европейските банки?

Водещите банки на Стария континент тепърва трябва да решават многобройните си проблеми, което забавя икономическото възстановяване в Европа

15:04 | 10.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Накъде са се запътили европейските банки?

Въпреки това, Антъни Дженкинс - изпълнителен директор на британската банка, изрази оптимизъм. Това заяви, че цялостното покачване на капитала ще спомогне за стабилизирането на банката, като ѝ позволи да увеличи дивидентите за своите акционери през следващата година.

"Това е началото, имаме да извървим още дълъг път", каза Дженкинс, отбелязвайки, че e доволен от развитието на компанията.

Швейцарската банка UBS отчете ръст на печалбата с близо една трета. Въпреки това, както и при Deutsche Bank и Barclays, доходите на швейцарския гигант са обременени от множеството съдебни разходи и покачващия се натиск за изграждане на капиталови резерви.

Инвеститорите косвено наказаха Barclays, чиито акции спаднаха с 6 на сто. При Deutsche Bank понижението пък бе с 4%. На фона на това ръстът от 2% на ценните книжа на UBS бе една наистина добра новина.

Трите институции символизират проблемите в по-широката европейска банкова система, която е едновременно както жертва на икономическите проблеми на континента, така и причина за тях.

Лъч надежда за европейските банки осигури испанския кредитор Banco Santander, който се ползва с широка мрежа в Латинска Америка. Банката отчете рязко покачване на печалбата за второто тримесечие от 1,1 млрд. евро.

Santander - една от най-големите банки в Европа по пазарна стойност, отписа почти 19 млрд. евро за покриване на лоши дългове и намаляващи цени на имотите в Испания. Кризата, която започна през 2008 г. принуди банките в страната да поискат финасова помощ в размер на 42 млрд. евро.

Повечето банки на Статия континент обаче продължават да изпитват затруднения вследствие на финансовата криза.

Част от сътресенията на пазарите на континента са породени и от страховете на европейските инвеститори за забавяне на растежа на Китай, както и за преустановяване на мащабната програма за изкупуване на активи от страна на щатския Федерален резерв.

Европа е особено податлива на проблемите в китайската икономика, тъй като Китай е един от най-големите пазари за европейски стоки. Признаците, че Фед може да позволи бавно нарастване на лихвените проценти пък постави допълнителен натиск за повишаване на пазарните лихвени проценти в Европа.

"Изглежда, че златната ера на европейската банковата система е приключила", отбеляза изпълнителният директор на Rapid Ratings Джеймс Х. Гелерт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още