IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасителите на еврото се борят срещу вятърни мелници

Погледите са втренчени в Гърция, но това може да се окаже фатално, смятат експертите на Commerzbank

08:17 | 28.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Спасителите на еврото се борят срещу вятърни мелници

Общественото обсъждане на евентуалната допълнителна финансова помощ за Гърция отново бе разпалено от неотдавнашните изявления на германския министър на финансите Волфганг Шойбле. През миналата седмица Шойбле изненадващо и ясно декларира, че за Гърция за пореден път трябва да има програма за подпомагане. Малко по-рано опозицията обвини правителството, че се въздържа от огласяване на неприятни истини по темата преди изборите на 22-и септември. Под натиска на СПД и Зелените на втори септември ще се състои извънредно заседание на бюджетната комисия.

Фактът, че фокусът на политиката за еврокризата е насочен в момента само към Гърция, може да се окаже фатален. Защото не само гърците вероятно ще са зависими от международната помощ за дълго време напред. До този резултат стига последният анализ на Commerzbank, цитиран от Handelsblatt. Докато през следващата година Ирландия ще успее напълно самостоятелно да се финансира чрез капиталовия пазар, в случая с Португалия, чиято програма за помощи изтича през лятото на 2014 г., това далеч не е сигурно с оглед на политическите рискове. Но онова, което наистина изглежда мрачно, е положението в Кипър.

Икономика на островната държава е в рецесия от лятото на 2011 г. Съвсем наскоро обаче спадът се ускори. През първата половина на годината брутният вътрешен продукт се сви с 3,1% спрямо втората половина на 2012 година. Стабилизиране на икономиката се очаква най-рано през 2015 г., изчисляват анализаторите на Commerzbank.

„Най-рано“ обаче може да значи, че възстановяването може да отнеме и дълго време. Защото страната е изправена пред проблема, че старият икономически модел за привличане на средства чрез ниски данъчни ставки и небрежно регулиране на капитали и на компании от сферата на услугите вече не може да се ползва, но няма и алтернативен икономически модел. Индустрията, с дял от шест процента от общата икономика, е твърде малка, за да компенсира отрицателното въздействие от преструктурирането във финансовия сектор и в публичната администрация, посочват експертите. И втората икономическа опора на острова - туризмът, няма да успее да стори това. Затова и самата прогноза на Commerzbank е доста отрезвяваща.

Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още