IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългът на Испания е достигнал 92,2% от БВП към края на юни

Заемите на испанските кредитни институции от ЕЦБ обаче намаляха за 12-ти пореден месец през август

15:40 | 13.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Дългът на Испания е достигнал 92,2% от БВП към края на юни

Испанският държавен дълг е нараснал до 92,2% от брутния вътрешен продукт на страната през второто тримесечие, надхвърляйки целта на правителството за края на годината от 91,4% от БВП, съобщиха от централната банка на страната, цитирани от Ройтерс.

Дългът е нараснал с близо 15% спрямо същия период на 2012 г., достигайки 942,8 млрд. евро.

От централната банка на страната очакват дългът да продължи да се повишава в продължение на поне още 3 години, като би могъл да надхвърли и 100% от БВП – най-високото ниво от повече от век – докато правителството на премиера Мариано Рахой се мъчи да свие един от най-големите бюджетни дефицити в еврозоната и да съживи икономиката си. Целта е публичните разходи да бъдат свити със 150 млрд. долара през периода 2012-2014 г., но високата безработица и съответно изплащането на повече помощи за безработни правят целта трудно постижима.

Междувременно данни на централната банка показаха, че испанските кредитни институции са свили заемите си от Европейската централна банка за 12-ти пореден месец през август.

През миналия месец испанските банки са заели 249,3 млрд. евро от ЕЦБ, докато през юли сумата е възлизала на 251,9 млрд. евро. През август 2012 г. те заеха рекордните 411 млрд. евро, след като инвеститорското доверие в разклатените им финанси достигна най-ниското си ниво, откакто се провеждат изследвания по въпроса.

През миналата година кредитните институции в иберийската държава получиха над 41 млрд. евро спасителна помощ от партньорите си от еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още