IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Исландия няма доверие в способността на ЕС да се учи от грешките си

Европейските банки все още функционират според правилата, които повалиха исландските банки, заяви премиерът на островната страна Сигмундур Гунлаугсон

12:37 | 19.09.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Исландият премиер изрази опасенията си относно липсата на консенсус в ЕС. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Исландият премиер изрази опасенията си относно липсата на консенсус в ЕС. Снимка: Ройтерс

Еврозоната не си е взела поука от колапса на банковата система на Исландия и малката островна държава вече не иска да се присъедини към валутния блок. Такова становище изрази пред CNBC Сигмундур Гунлаугсон.

"Еврозоната не е научила уроците, които Исландия беше принудена да научи", заяви министър-председателят на Исландия. "Европейските банки оцеляха, но не се поучиха от опита. Те все още функционират според правилата, които повалиха исландските банки", отбеляза още Гунлаугсон.

Премиерът изрази опасенията си за "тази продължаваща необходимост от въвеждане на все повече и повече ливъридж, на който не се вижда края" и "липсата на консенсус" в Европейския съюз (ЕС). Европейските банки, които намалиха своите коефициенти на ливъридж от началото на кризата, са изправени пред още по-строги съотношения на капитала към активите съгласно Базелските реформи.

След като набра сила по-рано тази година след спечелването на парламентарните избори, водената от Гунлаугсон коалиция спря за неопределен период преговорите за присъединяване към ЕС. Решението бе ясен сигнал, че страната вече не желае да се присъедини към европейския пакт.

Сигмундур Гунлаугсон защити валутната независимост на Исландия от еврозоната, като я описа като ключа за завръщане към растеж.

Министър-председателят изрази и опасенията си относно несигурността, обхванала най-големите външни пазари за островната страна – ЕС и САЩ, в които Исландия пласира голяма част от рибната си продукция.

Островната държава, чиято икономика исторически е базирана на риболовната промишленост, стана силно ангажирана в областта на финансовите услуги през десетилетието преди кредитната криза. Трите най-големи банки, чиито активи нахвърляха десет пъти брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, претърпяха невиждан крах след фалита на Lehman Brothers през 2008 г. и изпаднаха в несъстоятелност.

Безработицата нарасна, растежът се сви, а инфлацията в един момент удари 20 на сто. Въпреки това през настоящата година не липсват признаци, че националната икономика се възстановява. Икономическият ръст достигна 1,9% през първата половина на 2013 г., а безработицата отново спадна под 4 на сто след достигнатия пик от 10%. Корпоративния дълг пък падна до "eдва" 150 на сто от БВП – близо два пъти по-малко от кулминационния момент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Германия ще седи на "морализаторска" позиция, ще назидава, но същевременно, ще предприема необходимия минимум от мерки , до тогава, докато дивидентите им от съществуването на ЕС и ЕЗ надвишават цената, която плащат за поддържане на конструкцията, а те смятам , че сметката могат да си я правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Е ако се стигне до ново подстригване, излиза, че реално не са свършили нищо освен да разхвърлят негативите върху гражданите на цялата ЕЗ. Е гати солидарността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Гърция можеше да е Исландия сега-------------------------------------------------------------Исландия е 320 хил. човека население (колкото един Пловдив), има БВП 13-14 милиарда долара, не е член на ЕЗ, потенциалните финансови и социални щети са управляеми. С Гърция играта можеше да загрубее много: верижна атака по ценните книги на държави като Италия и Франция и по общата валута като цяло, ето това вече щеше да бъде неуправляема ситуация. Струва ми се, това което е приложимо за джуджета като Исландия и Кипър, едва ли ще го видим по отношение на по-значимите държави от ЕЗ, освен пред самия праг на един тотален Колапс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
deant
преди 10 години
хубаво е евробюрократите да си отпушат ушите за различни от техните мнения. Гърция можеше да е Исландия сега. А не вече 3-та година да бъде финансово зомби. Зомби сме и ние, със зомбирана валута и зомбирана централна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още