IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България получава 2,338 млрд. евро за земеделие до 2020 г.

Съветът на ЕС по земеделие и Европарламентът трябва да финализират дискусиите за реформите на Общата селскостопанска политика

15:54 | 24.09.13 г. 2
България получава 2,338 млрд. евро за земеделие до 2020 г.

България ще получи 2,338 млрд. евро от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съобщи министърът на земеделието и храните Димитър Греков след заседанието на Съвета на Европейския съюз (ЕС) по земеделие и рибарство в Брюксел.

Сумата надхвърля очакваните приблизително 2 млрд. евро за земеделие през новия програмен период, уточняват от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Той съобщи още, че Съветът се е съгласил максималният процент на европейско съфинансиране за слаборазвити региони, най-отдалечените райони и малките острови в Егейско море, да бъде повишен от 75 % на 85%. „Това е промяна в положителна насока, от която България би могла да се възползва”, коментира Димитър Греков.

На днешната среща министрите са финализирали мандата на Съвета за преговори с Европейския парламент и Европейската комисия по реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП), уточняват от пресцентъра на агроведомството.

След продължителен дебат министрите са се договорили разпределението по държави-членки на общия бюджет за развитие на селските райони в размер на 84, 936 млрд. евро за следващия програмен период да бъде разписано в приложение към основния регламент.

Участниците в днешното заседание обаче са отхвърлили направеното от Европейският парламент предложение за намаляване на процента на съфинансиране от европейския фонд за мерките агроекология, биологично земеделие и Натура 2000 от 75% на 55%.

Не е удовлетворено и искането на България в рамките на реформата на ОСП да се разшири списъкът за обвързана подкрепа за т. нар. чувствителни сектори.

По-голямата част от реформите на ОСП бяха договорени на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие в средата на тази година. Останаха обаче открити въпросите за намаляването на директните плащания, гъвкавостта по отношение на трансферите между първия и втория стълб на ОСП и нивата на съфинансиране.

„Министрите на държавите-членки се съгласиха да не започват отново политически дискусии по реформите на ОСП, да дадат ясни насоки за по-нататъшните преговори“, коментира Виргилиус Юкна, земеделският министър на Литва, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС.

Юкна уточни, че утре ще се състои тристранна среща с Европарламента, на която ще се дискутират различията.

Евроинституциите се ангажират да постигнат бързо споразумение, за да може реформите в ОСП да започнат да се прилагат според плана. В противен случай има риск фермерите да изпуснат огромни плащания, ако министрите и парламента не приключат преговорите, предупреждава онлайн изданието EusActiv.com.

Вчера еврокомисарят по земеделските въпроси Дачиан Чолош призова преговарящите да не позволяват прекратяване на преговорите. „Има опасност от големи загуби за фермерите, ако не постигнем споразумение“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Тези новини са много добри ... като за по виртуалната Телевизия... а реално вчера даваха по една друга "телевизия" протест на зем. производители: "Млади фермери излизат на протест заради мярка 112" - НЯМА ПАРИ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
king
преди 10 години
Това са добри новини за нашите земеделци, особенно за тези от Северозападна България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още