IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EasyJet очаква годишна печалба преди данъци в горния край на прогнозата

Над една четвърт от местата за първата половина на новата финансова година за авиокомпанията вече са продадени

12:19 | 03.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Самолет на авиокомпанията на берлинското летище &quot;Бранденбург&quot;. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Самолет на авиокомпанията на берлинското летище "Бранденбург". Снимка: Архив Ройтерс

Нискотарифната британска авиокомпания easyJet PLCобяви, че очаква печалбата ѝ преди данъци за финансовата година, приключила на 30 септември, да достигне горния край на досега прогнозирания диапазон след силно търсене на нейните услуги през юли и август, съобщи MarketWatch.

Предвижданията са печалбата преди данъци да бъде между 470 млн. и 480 млн. паунда. Досегашната прогноза бе за печалба между 450 и 480 млн. паунда.

От авиокомпанията добавиха, че пътниците, ползвали услугите ѝ през септември, са се увеличили с 4,8% на годишна база до 5,71 млн.

Оттам предвиждат, че приходите от място са нараснали с около 6% през периода юли-август, довеждайки ръста за втората половина на финансовата година до същия процент, съобщи Ройтерс. Разходите за едно пътническо място без тези за гориво и при постоянен валутен курс се очаква да са нараснали с 4%, като резултатът отразява основно по-високите летищни такси.

Над една четвърт от местата в самолетите за първата половина на новата финансова година вече са продадени, като показателят е близък до този за миналата, посочиха от easyJet. За същия период обаче от авиокомпанията очакват увеличаване на разходите за гориво с около 20-30 млн. паунда и негативни ефекти от движенията на валутните курсове в размер на 10 млн. паунда.

Оптимистичните предварителни оценки на easyJet са в рязък контраст с тази на основния ѝ конкурент Ryanair, която през миналия месец публикува предупреждение за годишната си печалба, позовавайки са на по-слабото търсене за услугите ѝ в Европа и на колебанията на валутните курсове.

В сутрешната търговия в Лондон акциите на компанията поскъпват с 0,3% до 1 318 паунда за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още