IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малкият бизнес от периферията на еврозоната страда от липса на кредит

Фирмите там плащат до три пъти по-високи лихви от германските МСП, посочва нов доклад

10:16 | 11.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Малкият бизнес от периферията на еврозоната страда от липса на кредит

Малките и средни предприятия (МСП) в периферията на еврозоната страдат от липса на кредит, плащайки до три пъти по-високи лихви от германските МСП, показва нов доклад.

Новите кредити в еврозоната са намалели наполовина за пет години, изтъква изследването на Института за международни финанси и консултантската компания Bain & Co.

В Ирландия спадът е 82%, в Испания – 66%, в Португалия – 45%, в Италия – 21%. В някои от по стабилните икономики в Европа спадът на кредитирането обаче е по-голям, отколкото в Италия – във Франция той е 37%, а в Холандия – 32%.

На по-малките бизнеси в Ирландия, Италия, Испания и Португалия се предлагат кредити с 4-6 процентни пункта по-висолки лихви, отколкото на малкия бизнес в Германия.

Разликата е много по-голяма, отколкото показват данните на ЕЦБ, според които периферните държави плащат с 1,5-2,5 пункта над средните 3%, които плащат германските малки фирми за заеми до 1 млн. евро.

МСП отговарят за 2/3 от заетостта в Европа. „МСП в Европа са лишени от финансирането, необходимо за създаването на работни места и икономически растеж“, коментира Джон От, старши партньр в Bain.

Според доклада основните бариери пред по-достъпното и по-евтино кредитиране за МСП е липсата на информация за кредитоспособността им. Докладът препоръчва схемите във Франция, Белгия и Холандия, където кредитни застрахователи съставят стандартни данни за представянето на бизнесите.

Подобни инициативи трябва да бъдат надграждани, посочва докладът, като всяка страна изготви собствена стратегия за подобряване на потока информация относно малкия бизнес. Проектът трябва да бъде надзираван от ЕК.

„Брюксел трябва да устои на изкушението за единно европейски решение“, казва От. „Вместо това трябва да се надградят множеството иновативни пазарно базирани инициативи, които улесняват достъпа на МСП до така необходимия капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още