IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският енергиен бизнес иска спиране на субсидиите

Енергийната инфраструктура на континента е в опасност, алармираха от бранша

15:01 | 11.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейският енергиен бизнес иска спиране на субсидиите

Европейският съюз (ЕС) трябва да промени политиката си спрямо енергийните субсидии, регулациите и вредните емисии, смятат ръководителите на водещите енергийни компании в Европа. Те предупредиха, че увеличаването на оперативните затруднения може да доведе до спирания на тока в цяла Европа.

Енергийните компании отчитат, че биха инвестирали сериозно в областта на възобновяемата енергия и в 28-те страни от ЕС, но срещат проблеми със законовите регламенти, които се различават в отделните страни. Като пречка те отбелязват и недобре организираната общоевропейска система за търговия с емисии и проблемите със субсидиите.

Петер Териум, главен изпълнителен директор на германската компания RWE AG, заяви пред CNBC, че той и другите ръководители от бранша са алармирали европейските политици за опасностите, пред които е изправена енергийната индустрия.

"Ние искаме да изпратим сигнал към Европа, не заради компаниите, не заради този сектор, а заради Европа като цяло. Обществото не може да бъде проспериращо без подходяща енергийна инфраструктура, а инфраструктурата ни е в опасност", посочи Териум на среща в Брюксел.

Главният изпълнителен директор и генерален мениджър на италианското енергийно дружество ENEL Фулвио Конти посочи, че е необходимо регламентите на ЕС да се коригират, за да стане индустрията отново успешна.

"Изправени сме пред контрастиращи регламенти, идващи от Европа и от държавите-членки, които си противоречат помежду си. Пазарите отчитат увеличение на цените за потребителите, но от това не се формира и печалба за бизнеса. От това няма никакъв смисъл", посочи Конти.

Въпросът дали посоката на политиката на ЕС спрямо инициативите за възобновяема енергия трябва да бъде финансирана от държавите провокира множество разногласия между бизнеса и правителствата.

През тази седмица Европейската комисия (ЕК) публикува чернова на своите насоки за държавна помощ за производството на енергия. В работния документ се уточняват регламентите за субсидиране на ядрената енергия и подпомагането на другите източници.

Докато страни като Германия се отказаха от атомната енергия в полза на възобновяемите енергийни източници, като вятъра и слънцето, Великобритания иска да разшири своите ядрени енергийни ресурси с помощта на публични средства.

По думите на Конти въпреки засилените искания за повече субсидии за производството на енергия, държавната подкрепа е създала "много особена" ситуацията в Европа.

"Искаме да се премахнат субсидиите", посочи шефът на ENEL в Брюксел. "Твърде много субсидии са дадени на периодични възобновяеми енергийни източници, твърде много за местни въглища. Всичко това води до бедствие. Решението за популяризиране на утвърдените технологии и възобновяемите енергийни източници чрез субсидии създава тази много особена ситуация, в която гражданите плащат по-висока цена, индустрията не отчита никакви печалби и съответно не прави инвестиции, отбеляза още Конти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още