IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК позволи на Гърция да финансира газови проекти

Четири проекта ще получат 134 млн. евро от държавния бюджет на Гърция и европейските фондове

15:20 | 16.10.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК позволи на Гърция да финансира газови проекти

Европейската комисия (ЕК) даде разрешение за държавно финансиране на четири проекта за развитие на газовия пазар в Гърция. Общо по проектите ще бъдат изплатени 134 млн. евро от гръцкия държавен бюджет и от европейските фондове, става ясно от съобщението на комисията.

Става въпрос за обекти, важни за развитието на газовата мрежа на страната. Те ще доведат и до намаляване на емисиите въглероден диоксид, сочи оценката на ЕК. Държавното финансиране е в съзвучие с целите, които си поставя Европа в областта на енергетиката и по тази причина отпускането на средства е допустимо.

Четирите проекта са на единствената газоразпределителна фирма в Гърция – DESFA. Сред тях са повишаване на капацитета терминала за втечнен газ, разположен в залива Мегара, край Атина. По този начин ще бъде осигурени доставките на природен газ в южната част на страната.

Финансиране от държавата и от структурните фондове на ЕС ще получи още и проект за изграждането на компресорна станция в солунското предградие Неа Месимврия, което да осигури нормален поток на газа от север на юг, където са основните потребители на природен газ в страната.

Останалите два проекта предвиждат газификация на населени места. Общата стойност на четирите проекта е 414 млн. евро.

От ЕК припомнят, че Гърция е започнала да изгражда своята газова мрежа през 90-те години в опит да диверсифицира енергийните доставки и да замени замърсяващите околната среда енергийни източници като лигнитни въглища и петрол. Преди 1990 година реално в страната не е имало газова система, с изключение на ограничени територии около границата с България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Ех... щом са им позволили... - от тук нататък, ще са все в "позволителен" режим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още