IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси започнаха седмицата с повишения

За първи път в 25-годишната си история DAX приключи сесията над 9 100 пункта

19:23 | 11.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските индекси започнаха седмицата с повишения

След колебливо начало в понеделник европейските борси отново поеха нагоре и надвиха опасенията за приключване на програмата за изкупване на облигации, предаде CNBC.

Водещият германски индекс DAX приключи сесията с ръст от 0,33% до 9107,86 пункта - за първи път в 25-годишната си история бенчмаркът приключи сесията над 9 100 пункта. Френският водещ индекс CAC 40 също е на зелена територия с ръст от 0,70% или 29,70 пункта до 4290,14 пункта, а FTSE се повиши с 0,30 на сто до 6728,37 пункта. Водещият общоевропейски индекс EuroStoxx 50 спечели 0,4 на сто до 3046 пункта.

„При сегашните нива инвеститорите изглежда започват в противоречие седмицата", казва пазарният наблюдател Даниел Зауренц от Feingold Research. Много инвеститори все още не са асимилирали решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да намали лихвените проценти, и преработват на пръв поглед добрите данни за пазара на труда от САЩ. "Ако икономическите данни в САЩ останат положителни, те биха могли да намалят покупките на облигации и коледното рали да бъде прекратено по-рано“, посочи той.

MDax, който през предишната седмица достигна нов рекорд, се повиши в началото на седмицата с 0,5% до 16 155 пункта, а TecDax напредна с 0,7 на сто до 1142 пункта.

Въпреки едноседмичното затваряне на федералните агенции във връзка с бюджетния спор, американските компании са създали 204 000 нови работни места през октомври - почти два пъти повече от очакваното. Износът на Китай нарасна през миналия месец спрямо предходния с 5,6%. Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст от само 3,2%.

Въпреки засилващия се американски пазар на труда Фед със сигурност ще продължи още известно време да изпомпва по 85 млрд. долара месечно за закупуване на ценни книжа, недвижими имоти и облигации, подчертават анализаторите от Essener National-Bank в свойе коментар. „На втори поглед докладът за работните места разкрива някои слабости: средната продължителност на седмичното работно време се намалява, подобно на равнището на заетост".

Сред отделните акции в DAX вниманието привличат книжата на Deutsche Telekom, които остават най-слабият компонент със спад от 1,2 на сто до 11,215 евро. В проучване на американската инвестиционна банка Goldman Sachs се заявява, че базираната в Бон компания е в неизгодно структурно положение в сравнение с европейските кабелни оператори. В допълнение, групата обяви в края на седмицата покупката на далекосъобщителния оператор GTS Central Europe за повече от половин милиард евро.

Лидер сред германските книжа бяха акциите на Infineon с ръст от 1,6 на сто. Главният изпълнителен директор на производителя на чипове Райнхард Плос, който във вторник ще представи финансовия отчет на дружеството за изминалата фискална година, показа в интервю за германското икономическо списание Wirtschaftswoche оптимизъм за това, че технологичният концерн е надвил кризата си.

Преди също предстоящия утре преглед на финансовите резултати книжата на Deutsche Post скочиха с 1,4%. Бумът в пакетите и експресните пратки е докарал по-висока печалба на компанията и през лятото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още