IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трима големи в битка за Euronext

London Stock Exchange, Nasdaq и Deutsche Börse вероятно ще подадат оферти за конкурентната борса

09:45 | 19.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Euronext, с подразделения за търговия и в Париж и Амстердам, скоро ще бъде отделена от компанията-майка NYSE Euronext. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Euronext, с подразделения за търговия и в Париж и Амстердам, скоро ще бъде отделена от компанията-майка NYSE Euronext. Снимка: Ройтерс

Трима оператори на борси, сред които и Deutsche Börse, обмислят според информирани източници да подадат оферти за Euronext. Преговорите обаче се намират в ранен етап, твърдят запознати с дискусиите източници, цитирани от Wall Street Journal.

Euronext, с подразделения за търговия и в Париж и Амстердам, скоро ще бъде отделена от компанията-майка NYSE Euronext, която бе придобита за близо 11 млрд. долара от Intercontinental Exchange.

Deutsche Börse AG, London Stock Exchange Group plc и Nasdaq OMX Group Inc вече са обсъдили със своите консултанти потенциални оферти за Euronext. Но нито един оператор все още не е избрал банки, с които да направи официална оферта. Възможно е също така потенциалните купувачи да се откажат от своите планове поради други приоритети или поради проблеми.

Ръководителят на Nasdaq още през октомври е мислил за възможно поглъщане на Euronext. Би било "нехайно" да не се разгледа едно възможно придобиване на европейския борсов оператор, заяви тогава Боб Грейфелд. Все пак това не би се случило преди IPO-то на Euronext, което е насрочено за началото на следващата година. 

И други големи борсови оператори, сред които London Stock Exchange Group, Deutsche Börse и SIX Swiss Exchange отдавна са спрягани за потенциални купувачи на Euronext.

Една евентуална оферта за Euronext може да попречи на плановете на правителството на Франция. То предпочита една независима, самостоятелно активна борса, за да запази позицията на Париж като финансов център, казват някои експерти. Не е сигурно обаче, как инвеститорите ще оценят стойността на една фокусирана само върху акции фондова борса в рамките на широко диверсифицирани групи, които осъществяват търговия не само с акции, но и с фючърси и опции.

Сега фокусът се измества към Euronext, след като през миналата седмица бе приключена сделката за придобиване на ICE за 11 млрд. долара от страна на собственика на европейската борсова група NYSE Euronext. Базираната в Атланта ICE, която търгува със стоки и деривати, се съгласи да раздели Euronext след сделката, за да задоволи претенции на европейските антимонополни регулатори и да потуши напрежението сред европейските политици, породено от опасения за авторитета на европейските борси, вливайки се в по-голямата американска компания.

За последните няколко години борсовата индустрия залитна към консолидация. Но няколко потенциални сделки не се осъществиха, било защото регулаторите ги считаха за антиконкурентни, или защото при обсъждането им са надделели националистически интереси.

Ситуацията с Euronext може да се превърне в следващия тест. ICE се съгласи да раздели Euronext в независима компания като част от усилията си да си осигури подкрепа от европейските регулатори и политици за придобиването на NYSE Euronext. Сделката включваше New York Stock Exchange, както и базираната в Париж Euronext, и ще създаде IntercontinentalExchange Group.

Пазарите на Euronext усетиха икономическите проблеми в региона. Стойността на търгуваните акции спадна през 2012 г. в сравнение с предходната година с повече от една четвърт. Проблеми освен това представляват и задаващите се нови данъци.

По отношение на назованите компании Euronext е петата по големина фондова борса. Тя представлява основните фондови борси на Франция, Португалия, Белгия и Холандия. Общо на тези борси са листнати акции на стойност около 2,8 трлн. долара (пазарна капитализация), става ясно от данни на Световната федерация на борсовите оператори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още