IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП одобри бюджета на ЕС за периода 2014-2020 г.

Еврокомисията ще направи преглед на изпълнението на бюджета през 2016 г. и ще може да предлага промени

15:21 | 19.11.13 г.
ЕП одобри бюджета на ЕС за периода 2014-2020 г.

След дълги преговори Европейският парламент (ЕП) одобри многогодишната финансова рамка на Европейския съюз (ЕС) за периода 2014 – 2020 г., съобщават от ЕП. Цялостният бюджет за следващите 7 години предвижда 960 млрд. евро поети задължения и 908 млрд. евро плащания.

За първи път в историята на ЕС се одобрява бюджет с по-ниски разходи, предава АП. Намалението е с малко над 3 на сто в сравнение с предходната финансова рамка заради настояването на някои от държавите-членки, че й Брюксел трябва да приложи мерки за икономии на фона на кризата и проблемите с публичните разходи в държавите от общността.

Председателят на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой определи финансовата рамка като „реалистичен бюджет за Европа, която от няколко години се бори с финансовата криза“.

Европарламентът поиска днес да бъдат запълнени пропуските, заради които Европейската комисия (ЕК) изпадна в невъзможност да изпълнява задълженията си тази година. За да се предотврати нова криза още в началото на 2014 г., държавите от ЕС одобриха допълнителни 3,9 млрд. евро за институцията.

Парламентът също така поиска да се приеме правната рамка за всички програми на ЕС. Много от програмите се гласуват по време на тази пленарна сесия.

ЕП настоява също така за сформирането на специална работна група, която да реформира приходите в бюджета, тъй като сегашната система – с всичките й изключения, отстъпки и различни източници на финансиране, вече е прекалено сложна и непонятна.

Държавите-членки на ЕС вече се договориха за създаването на такава работна група и се очаква тя да започне да функционира скоро.

Ключово постижение на евродепутатите е вмъкването на клауза за преразглеждането на бюджета. Съгласно тази точка Еврокомисията ще направи преглед на изпълнението и функционирането на финансовата рамка през 2016 г. при пълно отчитане на икономическата ситуация към този момент. Прегледът ще се придружава от предложения за законодателни промени за преразглеждане на бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още