IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъкът върху финансовите транзакции ще понижи европейския БВП с 0,3%

Очакванията, че предложението за данък върху финансовите сделки ще повиши приходите, ca нереални, заяви експерт

16:52 | 25.11.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Данъкът върху финансовите транзакции ще понижи европейския БВП с 0,3%

Планираният в Европа данък върху финансовите транзакции може да не успее да намали пазарните рискове и би могъл да увеличи разходите на домакинствата, сочи проучване на PricewaterhouseCoopers.

Цитираното от Bloomberg изследване показва, че налогът върху финансовите операции може да намали растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) с 0,3 пункта до 2,4% през 2014 г.

Данъкът също така може да не успее да покрие основните източници на системен риск, като например взаимосвързаността на финансовите институции, добавят от PwC.

"Очакванията, че предложението за данък върху финансовите сделки ще повиши приходите, ca нереални", заяви в интервю Антъни Белчамбърс, главен изпълнителен директор на Асоциацията за фючърси и опции.

"Представата, че няма да има сериозно понижение при търгуваните обеми е нереална, също както и предположението, че данъкът ще засегне само банките", добави още той.

Френският президент Франсоа Оланд, който посочи финансовия сектор като своя "най-голям противник" преди изборите през миналата година, е един от основните застъпници на планирания налог.

През 2012 г. германският канцлер Ангела Меркел подкрепи плана на Европейската комисия за широк данък върху сделките с акции, облигации, деривати и други активи. Първоначалното предложение на базирания в Брюксел изпълнителен орган гласеше, че налогът върху финансовите сделки ще се отрази на всички 11 държави от Европейския съюз, които са се съгласили да го приложат.

Докладът на PwC е изготвен в сътрудничество с 27 изследователски групи, включително FOA, Paris Europlace, Investment Management Association и Асоциацията на британските банкери.

Повече за данъка върху финансовите транзакции може да научите от коментара на Каролин Конън от Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
lyusien
преди 10 години
Хай де бе Не само че няма да намали Б В П но ще го увеличи с 0.3 % Ще намали печалбите на банките но ще увеличи потреблението -основния двигател на разтежа Какво очаквате да кажат от Прайсутерхаус и от банките ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още