IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асмусен: ЕМС е последната инстанция за спасение на банките

Банките трябва първо да се нагодят към пазара и чак след това националните фондове да помагат, смята членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ

10:52 | 04.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Асмусен: ЕМС е последната инстанция за спасение на банките

Европeйският спасителен фонд трябва да се използва само като последна инстанция за подпомагане на банките да укрепят балансите си. Това заяви членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Йорг Асмусен, цитиран от Ройтерс.

По думите му банките трябва първо да се нагодят към пазара и чак след това националните фондове да помагат.

"По мнение на ЕЦБ Европейският механизъм за стабилност (ЕМС) заедно с инструментите, които има на разположение, е последният пристан на спасение", заяви Асмусен. Той добави, че е важно да се изясни как ще се подкрепят балансите на банките преди резултатите от стрес-тестовете да бъдат представени официално.

През миналия месец ЕЦБ обеща да подложи топ банките от еврозоната на строги финансови тестове през следващата година, възвръщайки по този начин доверието в сектора.

Базираната във Франкфурт централната банка иска да премахне скритите в балансите на банките рискове с цел избягване на нова дългова криза в еврозоната.

За да подобри състоянието на европейския банков сектор, Асмусен призова за общ механизъм за разрешаване на кризи, който да се финансира чрез данък върху банките. Същевременно ЕМС ще има задачата да осигурява опора на проблемния бранш.

В края на миналата седмица членът на Управителния съвет на ЕЦБ Евалд Новотни заяви, че централната банка ще предостави повече ликвидност, за да се избегне пропастта, след като дългосрочните операции за рефинансиране, по линия на които банките от еврозоната получиха евтини заеми, приключат.

“Що се отнася до ликвидността, основното предизвикателство разбира се е свързано с това, че по-голямата част от нея е чрез дългосрочните операции. Искаме да избегнем евентуална пропаст, като има няколко начина”, посочи Новотни.

По думите му няма “практическа спешност” от решение за предоставяне на допълнителна ликвидност на банките, но според него пазарите трябва да бъдат информирани на ранен етап.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още