IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите в Европа са по-склонни да наемат персонал през 2014 г.

Най-склонни да наемат са работодателите във финансовия сектор на Германия, Франция и Великобритания

13:37 | 11.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Работодателите в Европа са по-склонни да наемат персонал през 2014 г.

Повечето от европейските работодатели възнамеряват да наемат още персонал през 2014 г. Това показва последното проучване на консултантската компания ManpowerGroup, пише CNBC.

В анкетата са събрани мненията на 65 хил. работодатели от 42 страни за плановете им през първото тримесечие на 2014 г. От резултатите става ясно, че в 16 от 24-те европейски страни работодателите ще наемат персонал вместо да освобождават служители.

По същото време на миналата година само 11 държави в Европа планираха да назначат нови кадри през първото тримесечие на 2013 г.

Работодателите в Полша, Унгария и Гърция са най-големи оптимисти. От Manpower отбелязват, че настроенията в южната ни съседка се подобряват най-много от всички страни спрямо миналата година. Вероятността работодателите там да наемат нови служители се увеличава със 17%.

Проучването издава още, че най-склонни да наемат са работодателите във финансовия сектор на Германия, Франция и Великобритания. Същевременно в Испания и Италия се отчита значителен ръст в нагласите в сектора на селското стопанство. Въпреки това в италианския енергиен сектор очакванията са по-песимистични.

„Има още какво да се направи в страни като Италия, Испания, Ирландия, за да се подобри увереността у работодателите, но е положително, че отчитаме най-окуражаващите резултати от началото на рецесията“, коментира анкетата президентът на ManpowerGroup за Югоизточна Европа и Америка Хонас Присинг.

Според него пред Европа все още има редица предизвикателства. Мнозина от работодателите в шест от анкетираните страни прогнозират свиване на персонала през първите три месеца на следващата година. Това са Белгия, Словакия, Испания, Финландия, Ирландия и Италия.

Изглежда, че работодателите на Острова усещат съживяването на икономиката. Само строителният бранш прави негативна прогноза, докато най-оптимистични са във финансовия и енергийния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още