IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия излезе от спасителната програма

Според премиера Енда Кени обаче на страната ѝ предстоят още трудни икономически решения

13:18 | 16.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ирландия излезе от спасителната програма

Ирландският министър-председател Енда Кени обяви края на спасителната програма на страната, обръщайки се с реч към нацията, съобщава BBC.

В телевизионното си обръщение той заяви, че „доброто име и доверието“ в страната са били възстановени. Той предупреди, че все още имат да се взимат трудни икономически решения, тъй като тази седмица трябва да бъде уреден средносрочният икономически план на страната.

Кени обаче обеща никога повече стабилността на Ирландия „да не бъде застрашена от спекулации и алчност“.
Ирландия е първата страна в еврозоната, която завърши сделката за кредитиране, въведена от Тройката кредитори - МВФ, ЕК и ЕЦБ.

Страната беше спасена със сумата от 85 млрд. евро, когато заемането на средства от финансовите пазари стана прекалено скъпо и Ирландия беше пред банкрут.

Ирландия вече възвръща своята финансова независимост и отново е в състояние да набира средства от финансовите пазари както много други страни.

От своя страна Международният валутен фонд и Европейската централна банка въведоха значителен контрол над политиката и посоката на ирландската икономика.

Тройката настояваше за увеличаване на данъците, структурни реформи и продажбата на държавни акции в замяна на спасителния план.

Според ирландския премиер икономическата съдба на страната вече отново е само в нейни ръце и това е изключително важна стъпка.

Подробности вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още