IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предновогодишно борсово рали в Европа

Германският Dax подмина 9 567 пункта и гони нови рекорди, ръстът подмина само Истанбул

15:03 | 27.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Dax познава само една посока - нагоре. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Dax познава само една посока - нагоре. Снимка: Ройтерс

Добри новини за пазарите на акции идват днес и от Азия. В Япония политиката на централната банка изглежда започва да работи. Инфлацията нарасна с 1,2 на сто през ноември спрямо предходната година  - с по-голяма степен от очакванията. Ето защо йената продължава да е подложена на натиск спрямо долара, като временно се изкачи до 105 йени за долар.

Спрямо еврото обаче валутата продължава да губи позиции, като единната валута се издигна най-високото си ниво от октомври 2008 г. – до 144 йени за 1 евро. Това предоставя на японската икономика конкурентно предимство на световните пазари, както е видно и от Токийската фондова борса. Индексът Nikkei надмина 16 000 пункта, което е най-високото равнище от шест години насам.

Сред отделните компоненти инвеститорите днес посягаха по-често към онези акции, които през 2013 г. имаха като цяло слабо представяне. Сред тях са акциите на K+S, които в петък отчитат ръст от 1,8 на сто и водят списъка с поскъпващите акции. От началото на годината обаче производителят е загубил 39 на сто от пазарната си капитализация и по този показател е лидер не само на Dax, но и в целия HDax, който обединява Dax, MDax и TecDax.

Във Франкфурт акциите на Deutsche Telekom поскъпнаха в началните часове на сесията с 1 на сто до 12,57 евро. Борсовите участници оправдават този тренд с развитието на дъщерното дружество в САЩ. От една страна на Wall Street акциите на дъщерното дружество T -Mobile US поскъпнаха с 2,3 на сто. От друга страна се появиха спекулации, че Softbank подготвя излизането си на пазара на облигации, за да финансира закупуването на  T-Mobile US.

Френската петролна компания Total продаде 15%-ен дял от своето подразделение за проучване и производство Total E&P Congo в Конго на фонда Qatar Petroleum International. Французите са получили 1,6 милиарда долара. Сделката е част от стратегията за продажба на Total. През последните две години компанията се раздели с редица активи. От продажбите между 2012 и 2014 г. се очакват общи постъпления в размер на между 15 и 20 милиарда долара. Цената на акциите се повиши с 0,8 на сто до 44,36 евро.

Негативният тренд на борсата в Истанбул продължава. Заради политическата несигурност инвеститорите изтеглят парите си от пазара край Босфора. Индексът BIST-100 загуби в ранните часове 2 на сто до 63 268 пункта. От рекордната си стойност, достигната на 22-и май до 93 398 пункта, борсата се сви с 32 на сто. И турската лира продължава да губи стойност и се свлече до рекордно дъно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още