IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският бизнес устоява на по-евтиния ток в САЩ

Индустриалните енергийни потребители в Европа се възползват от по-добрата си енергийна ефективност спрямо американските конкуренти

12:06 | 07.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейският бизнес устоява на по-евтиния ток в САЩ

Индустриалните енергийни потребители в ЕС се справиха с по-високите цени на енергията спрямо тези за потребителите в САЩ. Брюксел обаче ще трябва да реагира на тази голяма разлика. Това е записано в проект на документ, изготвен от Европейската комисия, пише изданието EurActiv.

Темата ще бъде обсъдена по време на заседанието на лидерите на общността през март.

На този етап европейските компании устояват на два пъти по-високите цени на електричеството и четири пъти по-високите цени на природния газ, отколкото в САЩ. Причината е по-добрата енергийна ефективност на Стария континент – компаниите са значително по-пестеливи от американските си конкуренти, е записано още в документа.

От ЕК обаче предупреждават, че това състояние може да забави въвеждането на мерки за подобряване на енергийната ефективност в общността, а в САЩ тези действия да се активизират. Причината е по-ниските разходи, които имат американските компании, което ще позволи повече инвестиции в подобряване на производството.

По-ниските цени на енергийните продукти в САЩ са благодарение на шистовата революция, коментират анализатори. В страната активно се добива шистов газ, който сваля цената на електричеството.

На този етап обаче балансите за търгуваните стоки все още са в полза на ЕС и пазарите в общността не са засегнати от сериозната разлика.

От ЕК обаче прогнозират известно покачване на цената на електричеството и природния газ в САЩ през следващите месеци. Причина за това ще бъдат разходите за опазване на околната среда, които добиващите шистов газ компании ще трябва да плащат. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още