IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК проверява договора на Унгария с "Росатом"

Виктор Орбан подписа договор за строителство на два ядрени блока в АЕЦ "Пакш" без търг

17:12 | 15.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Официален сайт на руското Президентство</em></p>

Снимка: Официален сайт на руското Президентство

Европейската комисия не е получила чернова на споразумението и още не може да даде изявление във връзка с подписания вчера договор между Унгария и Русия за изграждането на два нови ядрени блока в АЕЦ „Пакш“. 

Това съобщи в традиционния обеден брифинг говорителят на еврокомисаря по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер – Сабине Бергер. Тя уточни, че ЕК проверява споразумението и затова не даде отговор на въпроса дали унгарското правителство е длъжно в случая да организира търг за избор на изпълнител на проекта.

Припомняме, че във вторник унгарският премиер Виктор Орбан и руския президент Владимир Путин подписаха споразумение за сътрудничество в областта на ядрената енергетика. Част от него е и договор за изграждане на двата ядрени блока, което ще бъде извършено от руската държавна компания „Росатом“. Проектът ще коства между 10 и 12 млрд. евро.

„Унгария е един от нашите най-важни партньори, с които Русия поддържа активни търговско-икономически връзки“, подчерта Владимир Путин в пресконеференцията след срещата си с Орбан, пише пресслужбата на Кремъл.

В същото време като опозиционен лидер в Унгария настоящият премиер Виктор Орбан често критикуваше връзките на управляващите с Москва. Днес обаче неговата позиция е, че растящото инвестиционно присъствие на Руската федерация е в интерес на страната.

Темата за новите мощности в Унгария може да се окаже от голям интерес и за България. От изявленията на енергийния министър Драгомир Стойнев досега става ясно, че седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ също може да бъде реализиран без търг, а само с преговори с потенциалния изпълнител – Westinghouse. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още