IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стефка Славова: Очакванията за растежа в ЦИЕ през 2013 г. не се оправдаха

Причините са незначителни структурни реформи и свито потребление, коментира членът на Борда на директорите на ЕБВР

20:54 | 28.01.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Стефка Славова: Очакванията за растежа в ЦИЕ през 2013 г. не се оправдаха

Очакванията за растежа в Централната и Източна Европа (ЦИЕ) през 2013 г. не се оправдаха, коментира в ефира на Bulgaria On Air Стефка Славова, член на Борда на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Като водещи причини за това тя посочи отсъствието на значими структурни реформи и свитото потребление.

"Ние сме малка отворена икономика и както повечето страни от региона динамиките в еврозоната и ЕС като цяло оказват влияние, особено когато става въпрос за износ", коментира Славова на въпрос за състоянието на България.

Според нея пред страната ни има добри перспективи, особено в секторите на туризма и селското стопанство. "Наред с това, следва да се направят и значими структурни реформи като тази в образованието и пенсионната система", коментира Славова. Тя се позова на данни от Economist Intelligence Unit, където се залага на повишаване на потреблението у нас през 2014 и постигане на икономически ръст от 1,8%.

Тя подчерта, че добрата новина от деня е, че Великобритания е отбелязала ръст от 1,9% за 2013 г., което е най-силното повишение от 2007 насам.

"В световен мащаб положителни сигнали за съживяване изпращат още САЩ и Япония", посочи Славова.

Тя коментира и въпроса за връзката между политиката и демокрацията и БВП или дохода на глава от населението. По думите й пряка връзка няма, тя е индиректна или, "когато има демократични институции, има възможност за привличане на повече инвестиции и задвижване на икономиката, които водят и до повишаване на стандарта на живот".

По думите на Славова бурният ръст на балтийските държави се дължи именно на факта, че са извършили значими реформи още преди кризата от 2008 г.

Стефка Славова коментира още, че международни финансови институции се фокусират върху различни показатели, но изводите са подобни. Тя посочи, че през последните месеци МВФ говори с премерено оптимистичен тон за съживяването в Европа.

На икономическия форум в Давос бе изтъкнат рискът от дефлация пред региона. Според президента на ЕЦБ Марио Драги обаче проблемът не е толкова голям.

"Инфлацията в момента е много ниска, а безработицата много висока. Ако няма инфлация, следва повишаване  на реалните лихвени проценти и съответно оскъпяване на дълга", коментира Славова. Тя допълни, че фактът се говори за това, е показателно, че ЕЦБ мисли сериозно как да намери решение на подобна опасност.

Друг проблем, върху който акцентира МВФ, е неравното възстановяване сред страните от развиващите се пазари. - "Самата Русия бележи сериозно забавяне, въпреки че там реално няма безработица. Те дори внасят работна сила и икономиката работи на пълна сила", заяви Славова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
А за 2014 съвсем няма да се оправдаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още