IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: ЕЦБ може да купува пакети от банкови заеми, ако икономиката се влоши

В момента секюритизацията е мъртва, но интересът на ЕЦБ ще стимулира финансовия сектор да създаде пазар за тези активи, смята президентът на банката

11:35 | 28.01.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Драги: ЕЦБ може да купува пакети от банкови заеми, ако икономиката се влоши

Марио Драги намекна, че Европейската централна банка (ЕЦБ) е в готовност да се бори с дефлацията в Европа като купува пакети от банкови заеми, отпуснати на потребителите и на компаниите, пише Financial Times.

Подобен ход би могъл да отмени ролята на традиционните количествени улеснения и да бъде потенциално лекарство за свиването на банковото кредитиране в еврозоната.

На Световния икономически форум (СИФ) в Давос президентът на ЕЦБ тушира нарастващите спекулации, че скоро централната банка ще отговори на дефлационните рискове като стартира количествени улеснения. Чрез тях централната банка създава пари, за да купува правителствени облигации или дългове на компании.

Критикувайки тези, които смятат, че т.нар. QE са „магически“, президентът на ЕЦБ каза, че договорът за Европейския съюз „забранява паричното финансиране“. Изводът, е че купуването на държавен дълг директно от държавите членки е незаконно, въпреки че централната банка вече е закупила държавни облигации от инвеститорите. Тъй като пазарът на корпоративни облигации е малък и работи добре, то „не е необходимо да правим каквото и да било в тази насока“, сподели Драги пред участниците в СИФ.

Тъй като ЕЦБ не емитира дълг и спадът в нетното кредитиране остава дълбок проблем за държавите от периферията на еврозоната, Марио Драги препоръча да се гледа в посока „опаковане на банковите заеми за частния сектор“, а ЕЦБ да ги купува, ако икономическите условия се влошат.

„Какви други активи да купим? Едни от тях са банковите заеми... Повод за по-нататъшно размишление е наличието на актив, който можем да вземем като пакетираме банковите заеми по подходящ начин“, са точните думи на Драги.

Заплахата от един продължителен период на спад в цените, какъвто имаше в Япония през последните две десетилетия, представлява огромен риск за глобалното икономическо възстановяване. Еврозоната е най-уязвима. Инфлацията дори не е наполовина на целта на ЕЦБ. Слабото икономическо възстановяване в региона поставя политиците под напрежение. Те трябва да действат.

Въпреки множеството мнения, сред които и това на президента на Международния валутен фонд Кристин Лагард, че рискът еврозоната да попадне в продължителен период на дефлация е голям, Драги не смята така.

Президентът на ЕЦБ даде ясно да се разбере, че пазар за достатъчно семпли пакети от банкови заеми все още не съществува. Според него такива трябва да бъдат създадени преди ЕЦБ да се намеси с неограничените си средства.

„В момента секюритизацията е мъртва“, казва той. „Имаше възможност за закупването на ценни книжа, обезпечени с активи, тъй като те бяха „лесни за разбиране, за остойностяване, за търговия и за оценка“. Интересът на ЕЦБ ще стимулира финансовия сектор да създаде пазар за тези активи в очакване на потенциално големи печалби, ако ЕЦБ бъде голям купувач.“

Марио Драги говореше умерено за традиционната форма на количествените улеснения, при които централната банка купува правителствени облигации или фирмени дългове.

Въпреки че той смята, че наличието на дефлация е малко вероятно, а няколко централни банкери посочиха, че не виждат непосредствена необходимост за предоставянето на допълнителни стимули, неколцина икономисти призоваваха за още едно намаляване на основния лихвен процент или за намаляване на таксата върху депозитите, срещу която банките държат средства при централната банка.

Ако тези политики се провалят, ще се увеличат спекулациите, че централната банка може да бъде принудена да купува държавни облигации или фирмени дългове - един спорен ход, който най-вероятно ще раздели политиците в Управителния съвет и ще предизвика гнева на централните банкери на влиятелната Германска централна банка Bundesbank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
Е нема разтеж нали и те са сложили по нещо на борсата, или въобще не си играят нещо да слагат, напрао от печатницата в сакове и дома :)) И банкерите сега са видели, че никой не купува и са му казали на Драгито, "Ало измисли неква криза да смъкнем малко цените, че народа не ще да ни купува простийте, тряя въртим нещо, да прайм пачка"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
но питане от един колега. На въпроса "колко са високи цените при тебе" бих отговорил така - колкото мога да ги подържам. Винаги се старая да искам най-високата възможна цена за труда си. Не винаги успявам и често клиентите коригират моята цена в положителна посока, давайки ми повече пари, отколкото съм поискал. Така нареченият бакшиш. Същото ми се случи и вчера и може би за това съм толкова ентусиазиран. Ще бъда пределно откровен - когато ми предложат повече пари винаги ги взимам. С думите "ами щом сте доволни" и радостна усмивка на лицето. Па макар и да знам, че по този начин подхранвам "смъртоносната".....инфлация. Ако според някого да искаш достойно заплащане за труда си е престъпление - нека ми сложи минус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
Драги, как ще се влоши икономиката бе?! Нали всички говорите за "растеж". Оооооооо, извинявай, ама то било за борба с дефлацията!!!! Ей, много ви мори тая дефлация. Направо не знам как не изкарахте танкове и картечници срещу хората, които преди време протестираха в София срещу високите цени на тока. Ама излезте и обяснете в прав текст на маймуните, че повишаването на цените е ЗА ТЯХНО ДОБРО. И че те трябва да изпитват неописуема радост и пълен възторг, когато цените се вдигат. И кви са тия "промоции" по магазините. Промоциите да се забранят със закон. Аз съм загубил сумата и пари от тия промоции, щото клиента ми казва, че в Айко имало намаление, Арон предлагали нам кво си, а Икея - за Икея да не говорим - там някои цени са под цената на материала. Такива неща трябва да бъдат забранени, защото както казва Кристин Лагард - дефлацията ще ни умори. Така че - свирете фанфари и се радвайте на всяко повишение на цените и го възприемайте като БОЖИЯ БЛАГОДАТ. Между другото, за да отговоря на ед
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още