IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще бъде ли 2014 г. толкова спокойна за еврозоната, колкото бе 2013 г.?

Сред причините за безпокойство са изборите в ЕС, банковите стрес тестове, германският конституционен съд, усилията за реформи и дефлацията

08:48 | 12.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще бъде ли 2014 г. толкова спокойна за еврозоната, колкото бе 2013 г.?

Миналата година бе най-малко напрегнатата за еврозоната, откакто през 2009 г. Гърция разкри огромна дупка в своите финанси, пише Ройтерс.

Консенсусът е, че 2014 г. ще е поне толкова спокойна – становище, поддържано и от тези, които предвиждаха края на еврото преди малко повече от година.

Политическата воля обаче се оказа твърда. Обещанието на ЕЦБ да подкрепи единната валута продължава да отклонява напрежението от дълговите пазар, а перпсективата е, че икономиките ще се оттласнат поне малко. Испания, Италия и Португалия излизат от рецесията, а Гърция трабва да ги последва през тази година.

Въпреки всичко има достатътчно причини да сме предпазливи.

Изборите в ЕС

Високата безработица, умората от мерките за икономии и все още анемичният растеж предоставят перфектната среда за крайните партии да постигнат успех на изборите за европарламент през май.

Според някои спецове анти-европейски партии като Националния фронт във Франция, Британската партия на независимостта, гръцката СИРИЗА и холандската Партия на свободата могат да спечелят над 20% от гласовете.

Това би поставило под натиск основните партии в ЕС да завият надясно и да затруднят бъдещата интеграция на Съюза.

„Основните партии могат да станат по-евроскептични и да усложнят назначаването на нова Европейска комисия и приемането на законодателството за Банкковия съюз“, коментира Алистър Нютън, старши политически анализатор в Nomura Securities.

Банковите стрес тестове

Ясно е, че ЕС изостава с плана си за банков съюз, който да предотвратява бъдещи финансови кризи. За още поне няколко години въпросът с фалиращите банки ще се решава от националните правителства.

ЕЦБ ще публикува финансови тестове на най-големите европейски банки преди да поеме надзора върху тях през ноември.

Мащабът на евентуален системен шок обаче е ограничен, имайки предвид степента, до която банките вече се рекапитализираха. Въпреки това се очавка кредитирането да остане свито, докато не бъдат завършени тестовете, което спъва икономическото възстановяване, а и сегашната структура на банковия съюз може да допусне бъдеща криза.

Германският конституционен съд

Основната причина да сме оптимисти за еврозоната е нежеланието на пазарите да тестват реакцията на ЕЦБ. Всяка промяна в пазарната нагласа би променила ситуацията с един замах.

Германският конституционен съд скоро ще се произнесе относно програмата за изкупуване на ДЦК на ЕЦБ – все още неизползваният механизъм на централната банка за защита на еврото.

Последна актуализация: 08:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още