IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Банките, които не преминат тестовете на ЕЦБ, трябва да бъдат закрити

Президентът на европейската централна банка призова правителствата да намалят данъците

14:58 | 25.01.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Драги: Банките, които не преминат тестовете на ЕЦБ, трябва да бъдат закрити

Банките в Еврозоната, които са определени като нежизнеспособни от стрес тестовете на Европейската централна банка, трябва да бъдат закрити, заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги по време на Световния икономически форум в Давос.

Според него подобряването на финансовите пазари от юли 2012 г., когато еврозоната преживя най-острата криза, е забележително.

Драги уточни, че благодарение на механизма за банков надзор в Еврозоната ЕЦБ е предприела своеобразно пречистване на сектора. То ще даде възможност на стабилните банки да отделят по-малко средства за своето финансиране, както и да кредитират икономиката.

На въпрос как би коментирал възстановяването на еврозоната от 2012 г. насам, президентът на ЕЦБ заяви, че има признаци за напредък, въпреки че той е слаб. По думите му възстановяването е слабо, крехко и неравномерно и идва основно благодарение на износа, но се забелязва и растеж на потреблението.

Според Драги правителствата трябва да търсят начини за намаляване на данъците на фона на крехкото икономическо възстановяване в еврозоната, съобщава CNBC. 

„Като цяло перспективите за структурните реформи са до голяма степен положителни. Има широко разбиране за нуждата от тези реформи. Това се вижда от прочуванията и изборите, но за съжаление и от високата безработица“, коментира той.

Безработицата в еврозоната е устойчиво висока на ниво от 12,1%. Младежката безработица се увеличи през ноември, като 3,575 млн. младежи под 25 години нямат работа.

Драги призова правителствата от еврозоната да ускорят реформите, за да снижат младежката безработица. „Би трябвало да има някакъв проблем в трудовото законодателство на страните с висока младежка безработица, което държи младите извън пазара на труда“, казва той.

Президентът на ЕЦБ подтикна държавите да намалят разходите, като същевременно понижат данъците. Според него не трябва да се заличават усилията, които бяха направени през последните 3-5 години.

Драги добави, че част от държавите в периферията на еврозоната са извършили някои от най-големите корекции и значителни усилия за структурни реформи. „Дори Гърция постигна много съществен напредък. Не мисля обаче, че работата е свършена, тя трябва да продължи“.

Той посочи, че някои страни от центъра на валутния блок тепърва трябва да направят фискални корекции, което вероятно е намек за Франция, която е на пътя на наскоро обвения пакет от реформи.

Подробности вижте във видеото на Bulgaria On Air!


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
Ако капиталовата адекватност е признак на някаква ценна адекватност би следвало всички да я преследват. Напротив - всички се стремят към неадекватност , която в един момент ще бъде визуализирана и използвана срещу самите тях. Оцеляването на ръба си има цена .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
не е това, защото ако беше това, биха се готвили години предварително, а както забелязваш ТЕ ОЩЕ НЕ са решил икакви ще са правилата - и те се менят непрекъснато! Което показва манипулация с цел несигурност и постепенно унищожение чрез отнемане на собственост! А това което си забелязал да се "чете м/у редовете" в предния си пост е , промивката в името на която ви лъжат че това се прави, и че именно чрез него и в името на него е стартиран процеса - да си мислите че е за ваше добро - по-сигурна система и т.н.аз пак казвам, ако беше така, защо не предостави ЕЦБ безлихвено и за достатъчно дълъг период от време тази безценна капиталова адекватност на банките под формата на обикновенни пари , /ВРЕМЕННО/ в името на сигурността на системата и запазване формата на собственост и управление - Ааааааааа??? - тогава, хем няма да ги мъчи банките на час по лъжичка с нови изисквания за кап.адекв.А се прави точно обратното, докато Ви "бутат" да си мислите това, което на ТЯХ е удобно да си мислите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
всичките са свой!... няма чужди - за нуждите на новата цел няма да има други! - ще има преход към съвсем друго състояние и управление на системата /напр. соца - пълна национализация на земята и средствата на производство - няма ваши и наши - всичките стават наши, но чрез съвсем друго управление на системата/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Jorkata
преди 10 години
Еее не така де :D - как ще отсяват свои от чужди тогава ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
Ха, Ха, Ха, ами те ако искат (?) могат да приемат и наложат БАЗЕЛ4 с например изискване за 20% (от заложени 7%-->2019г) капиталова адекватност и направо да закрият всички банки, а? и без това до тогава ЕЦБ ще е поела контрола над тях... ... ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още