IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът в Германия критикува плановете на правителството за енергетиката

Мерките ще засегнат и заводските централи, което може да доведе до отлив на инвеститори, предупреждава Федерацията на германската индустрия

11:44 | 03.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бизнесът в Германия критикува плановете на правителството за енергетиката

Представителите на германската индустрия разкритикуваха плановете на правителството в областта на енергетиката и обясниха, че те ще доведат до загуба на работни места, пише Ройтерс.

Бизнесът се обяви най-остро срещу идеята на министъра на икономиката и вице канцлер Зигмар Габриел компаниите, които произвеждат електричество за собствени нужди, също да плащат такси в подкрепа на производството от възобновяеми източници.

Габриел съобщи преди седмици за готвената промяна в системата, обяснявайки, че тя е крайно необходима за енергетиката, но детайлите по нея все още се дискутират. Основната цел е да се намалят субсидиите за зелената енергетика, която преживява истински бум в последните години в Германия.

Промяната трябва да донесе баланс между ръста на ВЕИ-сектора и цената на електричеството, а от 2015 година да бъде намалена и подкрепата на държавата за сектора.

Тези планове обаче поставят под риск 900 хил. работни места в Германия, предупреждават от Федерацията на германската индустрия. Според тях държавните субсидии за енергийно-интензивните компании ги задържат в страната.

„В противен случай те могат да преместят производството си и това да доведе до голяма загуба на работни места“, коментира Урих Грило, председател на федерацията.

Подобни заплахи вече са факт – в края на миналата седмица Arcelor Mital заяви, че реформата на Габриел може да ги накара да изтеглят инвестициите си от Германия.

Всъщност икономическият министър не получава подкрепата дори и на своите депутати в Бундестага. Според консерваторът Петер Рамзауер е „истинска лудост“ да орязваш ползите за фирмите, които сами произвеждат електричество за своето производство. От това биха пострадали и големи работодатели като например Deutche Bahn. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още