IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП одобри криминализирането на манипулациите на финансовите пазари

Най-малко четири години затвор ще бъде наказанието за злоупотреба с вътрешна информация или манипулация на индекси

14:45 | 04.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕП одобри криминализирането на манипулациите на финансовите пазари

Наказание от най-малко четири години затвор ще бъде предвидено в европейското законодателство за манипулиране на финансовите пазари. Новите правила бяха одобрени с почти пълно единодушие по време на днешната пленарна сесия на Европейския парламент.

В подкрепа на криминализирането на злоупотреби, като например манипулацията на лихвения процент LIBOR, се обявиха 618 депутати, 20-ма бяха против, а 43-ма се въздържаха. Досега подобни нарушения получаваха административни наказания.

„Това е първият закон за въвеждане на общоевропейки наказателни санкции като търговия с вътрешна информация и манипулиране на пазара. Скандалът с LIBOR може да не е последният – твърдения за манипулиране на пазара се появяват и при търговията с петрол, природен газ и чуждестранна валута“, коментира докладчикът по делото – британският депутат Арлен Маккарти. 

Целта на новите правила е връщането на доверието на потребителите във финансовата система. Те предвиждат още хармонизация на ниво ЕС на дефинициите на финансовите престъпления.

Например нарушенията, свързани с манипулиране на пазара, ще включват сключване на дадена сделка или съставянето на поръчка, които дават неверни или подвеждащи сигнали по отношение на предлагането, търсенето или цената на един или повече финансови инструменти, или предоставяне на невярна или заблуждаваща информация за манипулиране на изчисляването на индекси, като например Лондонския вътрешнобанков лихвен процент (LIBOR) или Европейския вътрешнобанков лихвен процент (EURIBOR).

Престъпления, свързани с вътрешна информация, които са наказуеми с четири години лишаване от свобода, включват случаите, в които вътрешната информация се използва с намерение за купуване или продаване на финансови инструменти, или за отменяне или изменение на направени вече поръчки.

За да се гарантира, че санкциите за тези престъпления се прилагат в целия ЕС, всички държави членки ще трябва да изискат от своите съдии, които осъждат максимално наказание за нарушителите, да предвидят не по-малко от четири години затвор за най-тежките форми на злоупотреба с вътрешна информация или манипулиране на пазара и не по-малко от две години за неправомерно разкриване на информация.

Държавите членки ще могат да определят или да запазят по-строги санкции на наказателното право за пазарна злоупотреба от тези, предвидени в новите правила.

Следващата стъпка е промените да получат официалното одобрение от Съвета на министрите на ЕС, а след това държавите в ЕС ще имат срок от 24 месеца, за да ги приложат в националните си законодателства.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още