IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК наложи рекордна глоба от 1,7 млрд. евро за картелно поведение на банки

В периода 2005-2008 г. осем международни финансови институции са се координирали по отношение ценообразуването на лихвени деривати

16:19 | 13.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК наложи рекордна глоба от 1,7 млрд. евро за картелно поведение на банки

Европейската комисия наложи рекордните 1,71 млрд. евро глоба на осем международни финансови институции, участвали в незаконни картели на пазарите за финансови деривати. Четири от наказаните институции са участвали в картел, свързан с лихвените деривати, деноминирани в евро.

Шест от тях пък са имали едно или няколко двустранни споразумения, свързани с дериватите, деноминирани в японски йени.

Картелът в Европа е продължил в периода 2005-2008 година, като в него са участвали Barclays, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland и Societe Generale. Целта му е била да пречи на нормалното образуване на курса за определяне на стойността на лихвените деривати. Трейдърите от тези банки са се договаряли за нивото на EURIBOR, показва проучването на ЕК.

За нарушенията на конкуренцията по този казус Deutsche Bank ще трябва дa плати глоба от почти 466 млн. евро. Сериозно е наказанието и на френската Societe Generale, която трябва да плати 446 млн. евро. Глобата за RBS е 131 млн. евро, а Barclays е успяла да постигне имунитет от комисията, тъй като е съдействала в пълен размер на разследването.

Що се отнася до манипулациите на лихвените деривати в японски йени, ЕК е открила, че шест институции са имали поне едно двустранно споразумение в нарушение на конкуренцията на пазара. Част от тях са по отношение на нарушенията на LIBOR – японска йена. В един от случаите е засегнат и Euroyen TIBOR (Tokyo interbank offered rate).

Участващите банки са UBS, RBS, Deutsche Bank, Citigroup, RP Martin и JPMorgan. Швейцарската USB е получила имунитет в това разследване. RBS и Deutsche Bank обаче ще трябва да платят по 260 млн. евро. За JP Morgan глобата е в размер на почти 80 млн. евро, а Citigroup трябва да плати малко над 70 млн. евро. Най-малка е санкцията за RP Martin – институцията трябва да плати само 247 хил. евро.

„Шокиращото по отношение на скандала с LIBOR и EURIBOR е не само манипулацията на лихвите, с което повечето финансови регулатори по света успяха да се справят, а и споразуменията между банки, които се очаква да бъдат конкуренти една на друга”, коментира комисарят по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуния при представянето на наказанието.

Лихвените деривати (като суапове, фючърси, опции) са финансови продукти, които се използват от банките или компаниите за управление на риска от флуктуации на лихвените проценти. Те се търгуват по целия свят, като стойността им се определя спрямо нивата на основните лихвени индекси като London Interbank Offered Rate (LIBOR), който се използва за различни валути, или на Euro Interbank Offered Rate (EURIBOR) за еврото. Котировките на тези индекси се определят ежедневно от определен брой банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още