IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетната загуба на Air France набъбна до 1,8 млрд. евро през 2013 г.

Авиопревозвачът обаче излезе на оперативна печалба за миналата година

12:52 | 20.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нетната загуба на Air France набъбна до 1,8 млрд. евро през 2013 г.

Френският авиопревозвач Air France-KLM публикува по-голяма от прогнозираното нетна годишна загуба въпреки завръщането на зелена територия при оперативната печалба.

Годишната загуба на дружеството, която достигна 1,83 млрд. евро, бе стимулирана от по-високите данъчни разходи, съобщава CNBC.

Същевременно оперативната печалба на компанията достигна 130 млн. евро спрямо загубата от 300 млн. евро през 2012 г. Приходите за изминалото дванадесетмесечие пък нараснаха с 2,3 на сто.

От Air France посочиха, че са на път да намалят още нетния си дълг през 2014 г., което ще спомогне за достигането на целевото ниво от 4,5 млрд. евро догодина.

Главният изпълнителен директор на компанията Александър дьо Жуниак отбеляза, че възстановяването върви "напълно по план" и идеята на дружеството да намали дълга си е "перфектно поддържана".

"Виждаме, че икономическите условия са малко по-добри. Рецесията, поне в еврозоната, приключи. Налице е икономическото възстановяване в САЩ, а и Азия се справя доста добре... Като цяло 2014-та трябва да бъде по-положителна година от 2012 г. и 2013 г.", допълни Жуниак.

Френският превозвач се намира в изпълнението на широк план за преструктуриране, който има за цел да подобри рентабилността с 20 на сто. В програмата са включени съкращения на хиляди на работни места, които ще спомогнат на дружеството да намали хроничните си загуби от полетите на средни разстояния и товарния бизнес.

Авиокомпанията обяви плановете си за съкращаване на 5 100 служители от цялата работна сила от общо 69 000 души. Други 2 800 души пък се очаква да напуснат доброволно.

"Това е огромен план. Нашата цел е да инвестираме и малко средства в продуктовите ни предложения, което ще подобри драстично нашите услуги", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още