IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите министри на ЕС са готови на отстъпки за Единния оздравителен механизъм

ЕЦБ предупреди, че ако нормативната уредба не бъде приета, ще се затрудни борбата с фрагментацията във финансовия сектор на Европа

15:27 | 12.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Финансовите министри на ЕС са готови на отстъпки за Единния оздравителен механизъм

Европейските финансови министри са готови да направят отстъпки по отношение на нормативната уредба, която ще урежда банковите фалити. По този начин те опитват да излязат от задънената улица, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди, че ако уредбата не бъде приета, ще се затрудни борбата с фрагментацията във финансовия сектор, пише Bloomberg. 

В последния от двата дни в Брюксел министрите определиха шест области, в които могат да бъдат направeни евентуални компромиси в днешните разговори с Европейския парламент (ЕП), касаещи законодателството по Единния оздравителен механизъм (Single Resolution Mechanism). Но подробности за новите действия няма, след като не се стигна до конструктивен диалог. Консенсусът бе, че ЕП трябва да бъде готов да направи отстъпки, за да се постигне споразумение.

„Трябва открито да заявя, че Европейският парламент трябва да извърши доста действия, иначе няма как да стигнем до решение“, заяви министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле.

Единния оздравителен механизъм (SRM) е част от опитите на ЕС да избегне бъдещи финансови кризи, като поиска от банките в еврозоната да понесат част от отговорността. Миналата година еврокомисарят по финансовите въпроси Мишел Барние внесе план, който предвижда създаването на централен орган, който да поеме отговорността за проблемните банки, подкрепен от 55-милиарден фонд, финансиран от данъци.

Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас и неговият холандски колега Йерун Диселблум ще представят казуса в Страсбург, след като предишните преговори с Парламента не постигнаха съществен напредък. Времето е недостатъчно, за да се изготвят законодателни промени, тъй като изборите през май наближават. Двете страни отправиха своите предложения още през декември, но и двете ще трябва да одобрят окончателния закон.

Барние заяви, че след разговорите вчера страните членки и Парламентът са останали на различни мнения. От началото на годината Гърция пое кормилото на ротационното председателство на ЕС и представлява интересите на държавите членки при обсъжданията.

Барние каза още, че на срещата вчера министрите не са обсъждали дали на Съвета на Европейския съюз да бъде дадена последната дума при някои по-особени случаи за разрешаване.

„Ако SRM не бъде създаден, това ще подкопае корекцията на финансовата фрагментация в Европа, а това е един много важен момент“, сподели Виторио Констанцо, вицепрезидент на ЕЦБ.

Министрите разкриха, че са направили компромиси по няколко ключови въпроса. Шойбле заяви, че е било решено, че новият фонд ще може да заема средства от финансовите пазари, въпреки че не уточни дали това ще важи само в началния период на фонда, който може да продължи дори десетилетие.

Шойбле също така каза, че страните членки са отстъпили по отношение резолюциите за вземане на решения и са постигнали консенсус за това как да се раздели законодателството на две части: едната да залегне в законодателството на ЕС, а другата част – да бъде под формата на споразумение между участващите страни.

Крайният срок, до който трябва да бъде постигнато споразумение с Парламента, за да бъде гласувано, е около 21-22 март, разкри литовският министър на финансите Римантас Садзиус. Според него обаче това едва ли ще се случи.

Янис Стурнарас от своя страна заяви, че няма нищо против да свика нова среща на финансовите министри, на която да се обсъди плана за спасяване на проблемните банки. Следващата официална среща на финансовите министри ще се състои в началото на април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още