IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата призова Атина да отговори бързо на изискванията за отпускане на заем

Необходима е допълнителна работа по няколко направления преди прегледът да може да приключи, заяви Йерун Диселблум

14:31 | 11.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврогрупата призова Атина да отговори бързо на изискванията за отпускане на заем

Гърция трябва да завърши преговорите си с Тройката през тази седмица с оглед на резултатите от последния преглед на спасителната програма. За това призоваха финансовите министри от еврозоната, или т. нар. Еврогрупа, по време на заседанието си в понеделник, съобщава WBP Online.

Групата международни кредитори, съставена от Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), провежда детайлен преглед на ситуацията в средиземноморската страна от септември 2013 г. насам. Текущата мисия е най-дългата откакто Атина договори първия си спасителен пакет преди четири години.

Прегледът на Тройката има за цел да гарантира, че Гърция се е съобразила с очакваните реформи и мерките за строги икономии, необходими за получаването на финансова помощ. Изискванията обаче бяха катализатор за редица протести, тъй като доведоха до хиляди съкращения на държавни служители в момент, когато безработицата вече бе висока.

Гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас разговаря с представители на Тройката в понеделник в опит да постигне необходимото споразумение. Същевременно финансовите министри от еврозоната за пореден път се запознаха с напредъка на страната, като разногласията продължават да са в сила по няколко направления.

"Необходима е допълнителна работа по няколко направления преди прегледа да може да се преустанови", заяви президентът на Еврогрупата Йерун Диселблум по време на пресконференция след срещата в понеделник.

"Но по мое мнение институциите са постигнали напредък и ние можем да бъдем малко по-оптимистично настроени. Призоваваме Гърция да направи всичко възможно от тяхна страна, така че прегледът да може да се затвори бързо", допълни той.

През миналата седмица Гръцката централна банка и Тройката не успяха да постигнат споразумение за изискванията за рекапитализация на местните банки. Докато Атина прогнозира, че необходимата сума е в размер на около 6,4 млрд. евро, то МВФ вижда равнището между 8 и 9 млрд. евро.

Представителите на Тройката се запознаха с резултатите от стрес тестовете в Гърция, "и последвалите оценки за нуждите от рекапитализация на банките", добави Диселблум.

"Очакваме, че необходимият капитал ще се инжектира бързо във всички банки и ще се набави на първо място от частни инвеститори. Ние приветстваме също, че две банки са обявили планове за рекапитализации, които надхвърлят изискванията, произтичащи от теста", посочи още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още