IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисари предлагат специална виза за богати туристи от трети държави

Твърде много туристи се разколебават да пътуват в Европа заради сегашните процедури и високите цени

17:48 | 01.04.14 г.
Еврокомисари предлагат специална виза за богати туристи от трети държави

Европейската комисия (ЕК) предложи днес да бъде въведена "пътническа виза" за страните от Шенгенското пространство, валидна една година и с възможност за подновяване за още една година, за да се привличат богати китайски и руски туристи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Твърде много туристи се разколебават да пътуват в Европа заради сегашните процедури и високите им цени. Това са големи загуби за икономиката на ЕС", обясниха днес пред журналисти европейските комисари Сесилия Малмстрьом (за вътрешните работи) и Антонио Таяни (за промишлеността).

Специалната виза ще важи за граждани на страни като Русия, Китай, Украйна, Саудитска Арабия, Индия и Република Южна Африка със силен потенциал от богати туристи, привличани от европейските страни.

През 2012 година Евросъюзът е изгубил 6,6 милиона от туристи от тези страни. Те са предпочели други дестинации, след като са били обезкуражени от формалностите за получаване на виза за 26-те държави от Шенгенското пространство (22 страни от ЕС плюс Норвегия, Швейцария, Исландия и Лихтенщайн), по данни на комисията.

Великобритания и Ирландия отказаха да се присъединят към Шенгенското споразумение. България, Румъния, Хърватия и Кипър чакат за присъединяване, припомня агенцията.

Малмстрьом и Таяни издигнаха същите аргументи миналата година, призовавайки страните членки да проявят повече разум при издаването на визи на китайски и руски туристи. "Туристите харчат 400 милиарда евро всяка година в ЕС и можем да се надяваме да ги увеличим до 500 милиарда до 2020 година", посочи Антонио Таяни.

Туристическият сектор осигурява 18,8 милиона работни места в ЕС. "Ако ЕС успее да увеличи с 60 на сто издаването на визи, ще могат да бъдат създадени 1,3 милиона работни места допълнително до 2020 година", подчертават двамата еврокомисари.

Малмстрьом препоръчва освен това да се намали от 15 на 10 дни срокът за издаване на виза, да се разработи система за онлайн подаване на молби и да се премахнат някои правила за младежи под 18 години.

Предложенията веднага са били изпратени на държавите, но не се очаква да бъдат разгледани по-рано от есента, когато ще започне работа новият Европейски парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още