IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Независима Шотландия би имала външен дълг от 143 млрд. паунда

Само през първата година след обявяването на независимост страната ще трябва да изплати дълг от 23 млрд. паунда към Великобритания

15:18 | 09.04.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Независима Шотландия би имала външен дълг от 143 млрд. паунда

Ако Шотландия одобри своята независимост през септември, новата страна ще е изправена още през първата си година пред нуждата от изплащане на дълг към Великобритания на стойност 23 млрд. паунда.

Това показа доклад на Националния институт за икономически и социални изследвания (National Institute for Economics and Social Research – NIESR), цитиран от WBP Online.

Според изследването лихвеният процент по заема ще бъде с повече от 1,65 процентни пункта по-висок от доходността по държавните ценни книжа на страната. Като цяло пък общите външни задължения на независима Шотландия ще достигнат 143 млрд. паунда.

"Независима Шотландия вероятно ще има нужда в продължение на много години от по-рестриктивна фискална позиция от предложеното от коалиционното правителство", се посочва в доклада.

"Очакваме, че новата страна ще трябва да отчита първични излишъци от по 3,1% от БВП годишно, за да постигне Маастихтските критерии за съотношение от 60% на дълга към БВП след десетата си година на независимост", допълва още изследването.

Шотландия ще проведе референдум за своята независимост на 18 септември. Допитването ще даде отговор на това дали страната ще прекъсне 307-годишната си връзка с останалата част от Великобритания. Според шотландските сепаратисти отцепването от Обединеното кралство ще им позволи да подобрят икономическата си свобода.

По думите на макроикономиста в NIESR Ангъс Армстронг изчисленията в доклада се основават на обещанията на шотландското правителство, което декларира готовността си да изчисти задълженията си към кралството.

Според последните данни на британските власти дългът на Великобритания се очаква да достигне 1,7 трлн. паунда към края на 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 0
biserz
преди 10 години
Елегантен начин да откажеш някого от референдум...Като му посочиш сметката. Дано да съм жив да видя как се отделят от "Обедненото" кралство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
Internet
преди 10 години
Независима Шотландия ще има и залежите на нефт и газ в Северно мореДоколкото все още не са се изчерпали напълно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още