IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция може да има нужда от нова финансова помощ за близо 15 млрд. евро

Ако финансовият недостиг на Атина не бъде попълнен, страната ще се нуждае от трета спасителна програма, сочи доклад на ЕС

16:51 | 26.04.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция може да има нужда от нова финансова помощ за близо 15 млрд. евро

Гърция ще се нуждае от допълнителна финансова помощ в размер на 14,9 млрд. евро (2,6 млрд. през тази и 12,3 млрд. през следващата година), въпреки че проведе първия си успешен аукцион на ДЦК от четири години и отчете първичен бюджетен излишък през 2013 г., показва доклад на ЕС, цитиран от Financial Times.

Докладът е първата публична оценка на гръцката спасителна програма от почти година. Публикуването му бе забавено от продължителния спор между Атина и международните й кредитори относно това дали Гърция спазва условията за помощта.

По-рано през месеца финансовите министри от еврозоната одобриха финансовата помощ от 8,3 млрд. евро, която бе отлагана от септември. 

Европейските представители настоявват, че Атина може да генерира приходи от различни източници, но ако недостигът не бъде попълнен, когато настоящият финансов пакет изтече в края на годината, Гърция ще се нуждае от трета спасителна програма.

Гръцкото финансово министерство оспорва числото от 14,9 млрд. евро, като го смята за надценено. Представител на ЕК е посочил, че има няколко начина за гърция да запуши финансовия си дефицит без да прибягва до нова спасителна програма, включително чрез нови емисии ДЦК.

Докладът предупреждава, че заради по-ниските очаквания за растежа Гърция може да не изпълни целта за дълговото ниво (поставена от ЕК, ЕЦБ и МВФ) от доста под 110% от БВП през 2022 г., спрямо пика от 177% през тази. Според доклада Брюксел сега очаква дългът да спадне до само 112% от БВП през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
Мога бе как да не мога да пия и да ям :)) много съм силен на маса особено на обещания, че ше върна парите...:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 10
Vesko94
преди 10 години
Ситуацията с Гърция наистина си е меко казано сложна. Но за България е добре южната ни съседка да тръгне да се съвзема възможно най-бързо, защото те са основен наш търговски партньор и през годините основните инвестиции се правеха именно от гърците. А и като цяло потенциалните инвеститори не гледат само ситуацията в дадена страна, а в целия регион като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
След избухването на глобалната финансова криза от 2008-а, кредитните институции станаха много по-предпазливи, като затегнаха критериите за отпускане на заеми. Към днешна дата за да получиш кредит, трябва да можеш да играеш сиртаки и да пиеш Узо, ако отговаряш на тези критерии може ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
И аз имам нужда от финансова помощ и много тънко ше мина даже само с няколко милиона, ако някоя Централна Банка или някой има желание ще му дам бамковите си координати :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 10 години
Гърция може да не изпълни целта за дълговото ниво (поставена от ЕК, ЕЦБ и МВФ) от доста под 110% от БВП през 2022 г., спрямо пика от 177% през тази.Ако вземат още заеми пикът няма да е тази година . Те не могат да го задържат на едно ниво ще ли да го намаляват - смях и ужас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още