IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на петрола засегна европейските авиопревозвачи

Секторният подиндекс на MSCI отстъпи с 13% в последните две седмици

18:45 | 23.06.14 г.
Поскъпването на петрола засегна европейските авиопревозвачи

Акциите на европейските авиокомпании спаднали рязко на фона на нарастващото насилие в Ирак, което отбеляза края на безпрецедентния период на ниска волатилност на цените на петрола, пише Financial Times.

Петролът сорт брент достигна 9-месечен връх от 115 долара за барел в четвъртък, поскъпвайки с повече от 5 на сто от навлизането на бунтовниците в иракските градове Мосул и Тикрит на 10 юни. Това отдръпна рязко инвеститорското доверие от книжата на европейските авиодружества. Секторният подиндекс на MSCI се смъкна с цели 13 на сто за същия период.

Вложенията за гориво съставляват голяма част от разходите на европейските авиокомпании. Въпреки че дружествата от региона обикновено хеджират разходите си по-агресивно, отколкото техните азиатски и американски колеги, част от тях вероятно ще бъдат силно засегнати от покачването на цените на петрола.

Според експертите от HSBC увеличение на цената на барел петрол с 5 долара ще намали оперативните печалби на европейските авиокомпании през тази година с между 1% и 52 на сто.

Третият по големина европейски нискотарифен превозвач в Европа след Ryanair и EasyJet – Norwegian Air Shuttle, не хеджира по никакъв начин използваното си гориво. В края на миналата седмица пък Ryanair отхвърли перспективите за дългосрочно покачване на цените на петрола.

"Това е нещо краткосрочно, което се случва постоянно", заяви Хауърд Милър, главен финансов директор на Ryanair. "Беше Украйна, сега е Ирак, след това ще бъде нещо друго", допълни той.

Ирланският нискотарифен превозвач стана пословичен с допуснатите грешки при хеджирането на горивото си през 2008 г., което доведе до поредица от грешни стъпки, които струваха на компанията 102 млн. евро.

"Този път приземяването за Ryanair бе успешно", посочи Андрю Лобенбърг, анализатор в HSBC.

Повишението на цените на петрола сложи край на дълъгия период на ниска волатилност на пазара, през който брентът се търгуваше в диапазона 105-110 долара за барел.

"Очевидно хеджирането наистина има своята цена, като ниската волатилност има тенденцията да я понижава", допълни още Лобенбърг.

По време на търговията отвъд Океана в понеделник брентът с доставка през август поевтинява с 0,68% до 114,04 долара за барел, докато цената на лекия суров петрол също с доставка през август е надолу с 0,74% до 106,04 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още