IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Шотландия да изгради "Франкфурт на Севера"?

Стремящата се към независимост страна може да удвои богатството си през следващите 25 години, показа нов доклад

21:33 | 23.06.14 г.
Може ли Шотландия да изгради "Франкфурт на Севера"?

Шотландия може да се превърне във финансов център, съперничещ по размерите си с Франкфурт, ако разчита на опита си в управлението на активи. Стремящата се към независимост страна може също така да удвои богатството си през следващите 25 години, посочи нов доклад, цитиран от CNBC.

N-56 – група, представляваща шотландския частен сектор, представи стратегия, насочена към засилване на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната до 269 млрд. паунда към 2037 г. спрямо постигнатите през 2012 г. 145 млрд. паунда. Планът на групата не зависи от това дали Глазгоу ще успее да постигне независимост от Великобритания на насрочения за септември референдум.

Един от аспектите на плана е изграждането на експертиза на Шотландия в сферата на застраховането и управлението на активи. По този начин страната ще се конкурира с регионалния лидер – столицата на Великобритания Лондон.

"Близостта на Шотландия и съществуващите връзки с Лондон, но по-ниската ценова база и качество на живот, предоставят основа за бъдещ растеж на сектора", посочиха от N-56 в доклада си.

Изследването отбеляза, че конкуренция на Лондон ще прави Единбург или Глазгоу. Един двата шотландски града ще има амбицията да се превърне във "Франкфурт на Севера". Това ще бъде постигнато чрез последователни регулаторни и данъчни мерки за засилване на иновативността на финансовите услуги.

N-56 също така препоръча целево финансиране на шотландските университети, които да проучат как новите технологии могат "радикално" да променят перспективата пред сектора на финансовите услуги.

Лондон продължава да заема челната позиция като водещ световен финансов център в последния век въпреки сътресенията на финансовите пазари, които съпътстваха кризата от 2008 г.

Същевременно в момента Единбург е дом на Royal Bank of Scotland, Tesco Personal Finance, Standard Life и TSB Bank. Абърдийн е седалище на Aberdeen Asset Management, докато столицата Глазгоу приютява местните структури на международните гиганти JP Morgan и Morgan Stanley.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още