IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оланд предлага амбициозен инвестиционен план за насърчаване на растежа в Европа

Френското правителство предлага разхлабване на бюджетните ограничения и емитиране на паневропейски дълг

17:21 | 25.06.14 г.
Оланд предлага амбициозен инвестиционен план за насърчаване на растежа в Европа

Президентът на Франция Франсоа Оланд предложи инвестиционен план за Европа на стойност 1,2 трлн. евро за възстановяване на икономическия растеж. Планът е връчен на председателя на Съвета на Европейския съюз (ЕС), съобщава онлайн изданието euractiv.com.

Документът очертава приоритетите на френското правителство с фокус върху икономическия растеж, енергията и сигурността, отбелязва изданието.

„Беше важно да реагираме след европейските избори. Не може просто да не правим нищо“, коментира Оланд пред журналисти.

Амбициозният план идва само месец след съкрушителната победа на крайно десния Национален фронт на Марин льо Пен на европейските избори във Франция, припомня изданието. Льо Пен спечели 25 на сто от гласовете, докато управляващата социалистическа партия привлече само 14,7%.

Планът, предложен от Оланд, е почти 10 пъти по-скъп в сравнение с плана „Маршал“, чиято стойност към днешна дата се приравнява на 140 млрд. долара, посочва изданието.

В плана на Оланд се предлага да бъдат инвестирани 2% от европейския брутен вътрешен продукт (БВП) в пет важни области: инфраструктура, особено в областта на енергетиката, транспорта и в дигиталния сектор, научни изследвания, енергийна ефективност, образование и квалификация на младите хора и здравен сектор.

Според френското правителство лошото състояние на публичните финанси в редица европейски държави не дава причини за безпокойство, тъй като икономическият растеж ще се възстанови от повишаването на събираемостта на данъците и стабилизирането на публичните финанси.

Предлага се също така разхлабване на бюджетните ограничения, което е една от алтернативите за финансиране на инвестиционния план.

В плана е заложено и емитирането на паневропейски дълг с цел споделяне на рисковете на европейско равнище и гарантиране на ниски лихви.

Френското правителство твърди, че планът е подкрепен и от другите европейски социалистически правителства, представители на които се срещнаха в Париж на 21 юни. Европейската десница обаче трудно ще бъде убедена в амбициозните цели, заложени в документа.

В почти утопичния инвестиционен план се предвижда също така Франция да играе важна роля в продължаващите преговори за състава на следващата Европейска комисия. Въпреки че шансовете документът да бъде приет са малки, част от текстовете напомнят на политическата стратегия на Италия да отдръпне европейските консерватори от курса на строги икономии.

Междувременно изданието посочва, че Италия и Германия са използвали едни и същи думи преди срещата на върха на Европейския съюз (ЕС) тази седмица при „загрявката“ за дебата за промяната на фискалната политика и съсредоточаването върху политиките за растеж, а не строгите икономии.

Премиерът на Италия Матео Ренци успя да избегне директната молба за промяна на бюджетните ограничения, но заяви, че Рим настоява за повече гъвкавост. "Стабилност без растеж става неподвижност", коментира Ренци и допълни, че ЕС трябва да спре да се държи като „заядлива стара леля“ и да дава на държавите-членки безкрайни списъци с инструкции за изпълнение.

Заглавията на вестниците във вторник сигурна са се харесали на Ренци, защото италианските медии цитираха канцлера на Германия Ангела Меркел, която също се обяви в подкрепа на по-голяма гъвкавост на бюджетните правила. Германският министър на икономиката Зигмар Габриел обаче уточни, че и в момента тези правила са достатъчно гъвкави и на държави с финансови проблеми им се дава повече време да изпълнят изискванията. След неговите забележки от кабинета на Меркел бързо допълниха, че не се предвижда промяна на Пакта за стабилност и растеж.

Германски чиновник, пожелал анонимност, обаче съобщава, че и в Берлин нагласите са, че има нужда от известни промени в правилата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още