IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция и Италия искат по-гъвкав Пакт за стабилност

Париж и Рим предприемат нов опит за смекчаване на критериите на ЕС за бюджетния дефицит

14:56 | 18.06.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Германският федерален министър Зигмар Габриел защити своя призив за по-голяма свобода на действие за решените на реформи страни от еврозоната. „Аз съм за повече честност в дебата", каза той пред изданието на вестник Bild от сряда. И Германия преди десет години също е получила повече време, за да намали задълженията си, припомня той.

Süddeutsche Zeitung съобщи от своя страна, че в Брюксел вече се подготвя осигуряването на по-голяма гъвкавост по отношение на Пакта за стабилност. 

"Ние, германците, сега сме в по-добра ситуация в сравнение с много други държави, защото с т. нар. Agenda 2010 на Герхард Шрьодер си наложихме сурова програма за реформи“, заяви Габриел пред Bild. “Но и ние тогава имахме нужда от време, за да намалим държавния дълг".

В понеделник по време на посещение във Франция министърът се изказа за предоставяне на повече свобода на действие за постигане на мерките за строги икономии по Пакта за стабилност на страни, които действително осъществят реформите. По-специално по думите му разходите за мерките за реформи могат да бъдат изключвани при изчисляването на дефицита.

По този начин Габриел защити претенциите, които Франция и Италия винаги посочват на срещите в Брюксел. Според материал на Süddeutsche Zeitung от сряда двете страни вече правят нов опит да наложат своите идеи - с подкрепата на семейството на социалдемократическите партии в Европа.

Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой вече бил в контакт с италианския премиер Матео Ренци, „за да се подготви предложение за това как Пактът може да се тълкува по-гъвкаво“, цитира SZ досегашния лидер на социалдемократите в ЕС Ханес Свобода. А предложението може да бъде представено още на следващата среща на върха на ЕС в края на идната седмица в Брюксел.

Германският канцлер Ангела Меркел и финансовият министър Волфганг Шойбле (и двамата от Християндемократическия съюз CDU) досега енергично показват съпротивата си за омекотяване на бюджетните правила - например, като определени инвестиции вече не се приспадат от новите задължения. А в редиците на CDU вече се сформира въстание срещу новия опит на Париж и Рим, пише Handelsblatt.

„Германия не бива да повтаря за пореден път грешката си от 2003 г. (омекотяване на бюджетните правила)", заяви държавният секретар на CDU Щефен Кампетер пред Rheinische Post. Заедно с Франция тогава федералното правителство постави под въпрос доверието в Пакта за стабилност.

"Ние смятаме, че това предложение за отслабване на условията в Пакта за стабилност е изключително контрапродуктивно и разрушително", заяви ръководителят на бюджетното звено в парламентарната фракция на CDU Норберт Бартле. „Защото това може да стопира реформите. Париж вече получи две години отсрочка. Поредно двугодишно отлагане не може да бъде дискутирано".

И Габриел потвърждава, че не е генерално против пакта. „Ние в Европа не бива да се лишаваме от Пакта за стабилност“, казва той пред Bild. 

Според европейския Пакт за стабилност и растеж всички държави в ЕС трябва да поддържат стабилни публични финанси и бюджетен дефицит под 3% от брутния вътрешен продукт (БВП). Нивото на публичната задлъжнялост трябва да е под 60% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
Slavvi
преди 9 години
Пречи има глупостта, съчетана с алчност. Ако държавите в ЕС се управляваха от хора с морал и съвест, които мислят за просперитета на хората, а не за собствения си джоб, нищо нямаше да им пречи. Ама те наредени алчник до алчника и *** до ***......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
deant
преди 9 години
Чувството, че са по-нисши... Ето на това се гради "равенството" в ЕС просто по-нисшите си траят и изпълняват. За жалост ние се чувстваме по-нисши и от най-нисшите, а това, което останалите правят е.. просто се възползват от това и го експлоатират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
1) Някой знае ли какво ще направят на Франция ако не спази този пакт? Ще изразят загриженост? Ще ги глобят? Ще ги изключат от ЕЗ?Наистина, ако франсетата кажат НЕМА ПА ДА ГО СПАЗВАМЕ, тогава ко?2) Що имам чувството, че франсетата се молят на немците за разрешение като нас. Немците нещо шефове на ЕС ли са или на ЕЗ или..Кво пречи на Белгия примерно или на Словения да им треснат едно вето?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още