IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Whirlpool придобива мажоритарен дял в Indesit за 758 млн. евро

Американската компания ще се сдобие с 66,8% от акциите с право на глас на италианския производител на домакински уреди

12:16 | 11.07.14 г. 1
Whirlpool придобива мажоритарен дял в Indesit за 758 млн. евро

Най-големият производител на домакински уреди в света Whirlpool Corp съобщи, че е постигнал споразумение с Fineldo SpA и семейство Мерлони за закупуването на мажоритарен дял в италианския производител Indesit Company SpA за около 758 млн. евро.

От Whirlpool Corp посочиха, че ще закупят 66,8% от акциите с право на глас на Indesit Company SpA, за да стимулират растежа си в Европа. Американското дружество ще придобие 42,7% от книжата, собственост на Fineldo SpA. Семейството Мерлони и Клаудия Мерлони пък ще се разделят със съответно 13,2% и 4,4 на сто от акциите на Indesit, пише Ройтерс.

"Предвиждаме придобиване, укрепване и поддържане на нашето европейско производство", посочи Марк Бицер, президент на Whirlpool за Северна Америка, Европа, Близкия изток и Африка.

"Чрез придобиването на Indesit се надяваме да получим устойчив ръст на нашите показатели в условията на жестока конкуренция на пазара на битова техника в Европа", заяви от своя страна председателят на съвета на директорите и изпълнителен директор на Whirlpool Джеф Феттинг, цитиран от ИТАР–ТАСС.

Сделката също така включва и погасяване на 40 млн. евро, които италианската компания дължи като обезщетение за нанесени вреди.

От Whirlpool съобщиха още, че възнамеряват да финансира сделката чрез наличен капитал и дълг.

Fineldo проучваше възможностите за продажба на дела си в още от миналата година. През ноември компанията нае консултант за оценка на възможностите за инвестиции в италианския производител. През май от Fineldo заявиха, че все още може да се откажат и да развиват бизнеса си самостоятелно.

Сред другите кандидати за придобиване на мажоритарния пакет акции в дружеството бяха шведската Electrolux – вторият по големина производител на домакински уреди в света, и китайската Sichuan Chaghong Electric.

Търгуваните в Ню Йорк акции на Whirlpool затвориха сесията в четвърък със спад от 1,35% до 139,21 долара за брой. Книжата на Indesit на борсата в Милано пък поскъпват с 2,66% до 10,798 евро за брой в ранната търговия на Стария континент в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Сега вече ще развалят кадърните перални.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още