IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският пазар на ценни книжа, обезпечени с активи, остава свит

Това се случва на фона на увеличаващите се призиви за съживяването му с цел стимулиране на растежа на континента

14:59 | 17.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейският пазар на ценни книжа, обезпечени с активи, остава свит

Обемът на продадените т.нар. „препакетирани“ кредити в Европа спадна отново въпреки увеличаващите се призиви за съживяването на пазара на тези обвинявани за финансовата криза ценни книжа с цел стимулиране на икономическия растеж на Стария континент, пише Financial Times.

Става дума за ценните книжа, обезпечени с активи – т.нар. аsset-backed securities, или ABS. Те се образуват като приходите от кредитите, като например тези от ипотечните заеми или от кредитните карти, се комбинират и се предложат за продажба като нов актив на инвеститорите, търгуващи с финансови инструменти с фиксиран доход.

През второто тримесечие обемът на изтъргуваните ABS на отворения пазар спадна с 6% на годишна база до 19,4 млрд. евро, сочат последните данни на Асоциацията за финансови пазари в Европа (Association for Financial Markets). Обемът на емитираните ABS през 2013 г. на стойност 76,4 млрд. долара бе най-ниският от 2009 г. Тогава редица регулаторни органи и инвеститори заклеймиха актива като „черната овца“ на пазарите.

Общата сума на емитираните ABS се покачи с 43% до 95,1 млрд. евро, въпреки че 80 на сто от нея се използва като обезпечение за достъп до фондовете на централните банки. Това доказва как институции от ранга на Европейската централна банка (ЕЦБ) доминират на пазара.

„Има силно търсене за висококачествени секюритизирани активи, но за инвеститорите е трудно да се сдобият с тях“, коментира управляващият директор на Асоциацията за финансови пазари в Европа Ричард Хопкин. „Изводът е, че пазарът все още е силно зависим от финансирането на централните банки. По-ниските разходи за финансиране чрез централните банки правят офертите на частния сектор неконкурентоспособни.“

Банките използват секюритизацията като финансиращ инструмент, а също така и за трансфер на рискови активи от счетоводните им баланси, пише още FT. Малко повече от 60% от емисиите на ABS бяха заложени като обезпечение при централните банки в сравнение със същия период на миналата година.

През последната година редица политици, включително и банкери от Европейската централна банка и Английската централна банка, призоваваха за съживяването на пазара на секюритизирани активи в Европа. Именно той беше обвиняван за разразяването на финансовата криза от 2008-2009 г.

През миналия месец членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Ив Мерш разкритикува представените регулации, касаещи ипотечните ценни книжа, обезпечени с активи. Според него регулациите биха увеличили капиталовите разходи по други активи, като по този начин накърнят пазара, който президентът на ЕЦБ Марио Драги определи като ключов за осигуряването на средства за изпитващите кредитни нужди европейски предприятия.

Светлина в тунела бе повишаването на обемите на пазара на ABS заради ипотеките във Великобритания. Ръстът се дължи на покачващите се цени на жилищата. През второто тримесечие обемът на пазара на Острова се покачи до 3,9 млрд. евро спрямо 2,6 млрд. евро през 2013 г.

По-рано този месец Bank of America Merryll Lynch ревизира в посока надолу прогнозата си за обема на пазара на ABS за тази година до 90 млрд. евро от първоначалните 130-140 млрд. евро. Като причина за решението от щатската банка посочиха понижената активност на пазара през първото тримесечие.

„Колкото по-дълго централните банки продължават да предлагат на банките по-евтино финансиране в сравнение с открития пазар, то възраждането на пазара на ABS ще се отложи“, смята Хопкин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още