IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ понижи прогнозата си за ръста на световната икономика през 2014 г.

Ръстът в световен мащаб може да бъде по-слаб за по-продължителен период от време, предупреждава фондът

09:06 | 25.07.14 г.
МВФ понижи прогнозата си за ръста на световната икономика през 2014 г.

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за ръста на световната икономика през тази година заради по-слабия от очакваното растеж на американската икономика и по-песимистичните прогнози за някои ключови нововъзникващи икономики, съобщават от фонда.

Според новата прогноза световната икономика ще се разшири с 3,4% през тази година, което е с 0,3 процентни пункта под предишната прогноза. Очакванията за глобалния растеж през 2015 г. обаче остават непроменени – 4%.

МВФ занижава прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на развитите икономики със средно 0,4 процентни пункта до 1,8% през тази година. За следващата година очакванията за растежа на развитите икономики са по-високи със само 0,1 процентeн пункт до 2,4%.

От развитите икономики най-рязка е корекцията на прогнозата за САЩ. Фондът е занижил очакванията си за икономическия растеж до 1,7% през тази година. За следващата обаче прогнозата е почти без промяна – повишение от 3%.

Прогнозата за държавите от еврозоната е запазена – през тази година фондът очаква 18-те страни да запишат икономически растеж от средно 1,1%, а догодина – 1,5%. По-оптимистични са очакванията за БВП на Испания, като прогнозата за ръста е коригирана с 0,3 процентни пункта нагоре до 1,2% за тази година и с 0,6% процентни пункта до 1,6% за следващата година.

МВФ е оптимист и за Япония – очакванията за растежа на Страната на изгряващото слънце са по-високи с 0,3 процентни пункта през тази и с 0,1 процентни пункта за следващата година до съответно 1,6% и 1,1%.

Фондът очаква растежът в развиващите се икономики като цяло да се забави до 4,6% през тази година, но догодина да се ускори до 5,2%. Най-рязка е корекцията в прогнозата за БВП на Русия – за тази година очакванията за растежа на руската икономика са занижени до 0,2%, а за следващата – до 1%.

Песимистична е и прогнозата за Бразилия и Мексико – през 2014 г. се очаква икономиките на двете страни да забавят ръста до съответно 1,3% и 2,4%, а догодина – до 2% и 3,5%.

“Ръстът в световен мащаб може да бъде по-слаб за по-продължителен период от време, като се има предвид липсата на солидна инерция в развитите икономики, въпреки рекордно ниските лихви и облекчаването на други спирачки пред възстановяването”, коментира МВФ.

Фондът предупреждава, че геополитическото напрежение може да доведе до рязък ръст на цените на петрола, което представлява един от основните рискове пред световната икономика.

Институцията прогнозира, че икономическото възстановяване ще се ускори през втората половина на годината, а двигателите му остават същите – умерената фискална консолидация и гъвкавата парична политика в развитите икономики. Слабото търсене обаче изглежда е по-устойчиво в някои региони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още